NRK Meny
Normal

Bedriftene vil ansette flere

Jobb-optimismen på Sørlandet og Vestlandet er sterkere enn tidligere. Langt flere arbeidsgivere sier de ønsker å ansette flere i tiden som kommer, viser en ny undersøkelse.

Jordbruk

Undersøkelsen viser at det er arbeidsgiverne innen primærnæringene som jordbruk, skogbruk, jakt og fiske, som er mest optimistiske med tanke på å sysselsette flere i tiden som kommer.

Foto: Hans Prinsen / Colourbox

Norske arbeidsgivere forventer tre prosent flere i jobb i løpet av årets tredje kvartal sammenlignet med andre kvartal.

Det viser Manpowers arbeidsmarkedsbarometer for tredje kvartal, som er gjennomført blant 750 norske arbeidsgivere.

Men det er store regionale forskjeller.

I regionene som er hardest rammet av oljenedturen, er optimismen overraskende sterk. Hele ni prosent av arbeidsgiverne på Sør- og Vestlandet forventer å øke bemanningen i neste kvartal, viser tallene.

Maalfrid Brath

Administrerende direktør Maalfrid Brath i Manpower sier at undersøkelsen viser at jobb-optimismen i Norge er lavere på lenge i et historisk perspektiv. Den er langt lavere enn i Sverige og andre naboland.

Foto: Geir Anders Rybakken Ørslien

– Vi ser Sør-Vestlandet nå er den mest optimistiske regionen, og det er overraskende, sier Maalfrid Brath, administrerende direktør i Manpower.

Tallene underbygges av Nav-tall fra forrige uke. De viste en betydelig økning i tallet på utlyste stillinger i Rogaland.

Også i Stor-Oslo er optimismen sterk. Av de spurte arbeidsgiverne venter fem prosent flere å ansette i løpet av kvartalet som kommer.

Mindre optimisme i Nord-Norge og i Midt-Norge

Tallene står i kontrast til forventningene til arbeidsgiverne i Nord- og Midt- Norge. Der venter henholdsvis fire prosent og tre prosent av arbeidsgiverne en redusert bemanning.

Tallet er et nettotall.

Det betyr at for Nord-Norges del har fire prosent flere sagt at de vil redusere bemanningen etter at de som har svart positivt er trukket fra.

Totalt er det 750 norske arbeidsgivere som er spurt om hvilken endring i antall ansatte de forventer i egen bedrift i det kommende kvartalet.

For landet sett under ett er det 11 prosent som vil øke bemanningen, sju prosent vil redusere, 82 prosent venter ingen endring, mens ingen har svart «vet ikke».

Sterkest optimisme i primærnæringene

Av bransjene er det innen jordbruk, skogbruk samt jakt og fiske som står for den største optimismen, med 14 prosent flere av arbeidsgiverne som vil ansette (netto) neste kvartal. Den er en økning på 9 prosentpoeng fra forrige kvartal.

Stein Lier-Hansen i Norsk Industri

Stein Lier-Hansen i Norsk Industri er mindre sikker enn før på at sysselsettingen i industrien tar seg opp neste år.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Det står i kontrast til industrien, der pessimismen blir sterkere.

Ni prosent venter redusert bemanning, noe som er tre prosentpoeng svakere enn i forrige kvartal.

Norsk Industri sa mandag denne uken at organisasjonen venter økt ledighet i 2016. Det samme gjelder Rederiforbundet og NITO.

– Ledigheten skal videre opp i 2016, men vi er dessverre ikke like sikre på om det vil snu neste år. Det er mindre sikkert nå, sa administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri, NHOs største forening.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger