Hopp til innhold

Bedragerifrikjent byggmester mener Spesialenheten bommer

OSLO TINGRETT (NRK): Byggmester Harald Langemyhr, som tidligere er frikjent for bedrageri, mener oppussingen av Eirik Jensens bad kunne vært gjort lang billigere enn det Spesialenheten har lagt til grunn.

Eirik Jensen Tingrett mandag.

OPPUSSING TIL BESVÆR: Oppussingen av badet på Eirik Jensens gård står helt sentralt i straffesaken mot den korrupsjonstiltalte politimannen.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Et av de mest konkrete stridsspørsmålene i rettssaken mot den korrupsjonstiltalte politimannen Eirik Jensen er oppussingen av badet på Jensens småbruk i Nes kommune.

Spesialenheten mener Cappelen betalte for oppussingen i 2005 og 2006, og at dette er en del av betalingen for informasjon Jensen ga til narkosmugleren.

Harald Langemyhr

Byggmester Harald Langemyhr kastet seg rundt før helgen og utarbeidet en analyse av kostnadene knyttet til Jensens bad. Bildet er fra 2013.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Spesialenhetens beregninger viser at totalkostnaden for oppussingen av badet, vaskerommet og en gang var 292.250 kroner. I tillegg har Spesialenheten fått en fagmann til å gjøre en egen analyse av kostnadene for oppussingen, eksklusive materialer. Denne viser at arbeidet ville kostet rundt 236.000 kroner.

Dette mener Eirik Jensens forsvarere er for høyt, noe som er grunnen til at Langemyhr er stevnet som vitne.

– Jeg har kommet til at vi kunne gjort denne jobben for 142.604 kroner. Da hadde vi tjent 37.635 kroner, etter moms, sier Langemyhr i retten.

Jeg skjønte at det var et ønske fra forsvarets side om å få prisen ned. Da tenkte jeg at de prisene jeg kom med, de skulle jeg i alle fall stå inne for.

Bedragerifrikjent

Langemyhr er innkalt av Jensens forsvarere som privat ansatt sakssakkyndig. Valget av Langemyr som baderomsvitne er ikke helt ukontroversielt, fordi Langemyhr tidligere har vært tiltalt for å ha svindlet Oslo kommune for 18,4 millioner kroner.

Bakgrunnen var byggingen av Økern sykehjem, der påtalemyndigheten mente Langemyhr hadde tatt betalt for mer arbeid enn det som ble utført. Beløpet ble senere endret til 12,5 millioner kroner.

I 2012 ble Langemyhr frikjent for brudd på straffeloven i Oslo tingrett, men dømt for brudd på arbeidsmiljøloven, blant annet for å ha huset for mange utenlandske arbeidere i trange brakker. Senere fikk Langemyhr en oppreisining.

Tegning av Jensens bolig

I et avhør med Spesialenheten tegnet Gjermund Cappelen flere tegninger av Jensens småbruk. Jensen er imidlertid usikker på om Cappelen har vært på småbruket.

Foto: - / -

– Må være feil

I retten torsdag viste Langemyhr selv til sin egen straffesak da han forsikret retten om at han hadde lagt seg høyere enn minimumsprisen i sine beregninger, blant annet når det gjelder tarifflønn.

– Jeg har vært oppe i en straffesak selv. Da hadde vi lagt oss en krone under det som var tarifflønnen, og det ble vi tatt på. Her har jeg lagt meg langt høyere.

– ​Jeg skjønte at det var et ønske fra forsvarets side om å få prisen ned. Da tenkte jeg at de prisene jeg kom med, de skulle jeg i alle fall stå inne for, sier Langemyhr, som også mener deler av beregningene gjort av Spesialenhetens ekspert må være feil.

– Det som er lagt til grunn for kostnader for rør er altfor høyt. Det kan ikke koste så mye. Det er ikke reelt i forhold til den jobben som er gjort.

Badet til Eirik Jensen i huset på Romerike

Spesialenheten mener oppussingen av Eirik Jensens bad hadde en verdi på nesten 300.000 kroner.

Foto: PRIVATMEGLEREN/POLITIET

Aktor kritisk

I retten torsdag kom det frem at Langemyhr først fikk spørsmålet om å være sakkyndig før helgen. Han leverte da et førsteutkast med beregninger til forsvarerteamet, men gjorde senere en langt mer grundig analyse.

Kristine Schilling i Jensen-saken

Spesialenhetens aktor Kristine Schilling.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Aktor Kristine Schilling mener det er påfallende at Langemyhr i deler av den første beregningen hadde lagt seg svært tett opp mot Eirik Jensens egen forklaring om hva badet kostet.

Summen ble oppjustert da Langemyhr senere gjorde en mer grundig analyse, men Langemyhr avviser at summene er tilpasset det Jensen har sagt.

– Jeg tar det veldig alvorlig å sitte her i retten. Jeg tar det så alvorlig at det er plagsomt. Vi kunne utført det arbeidet for den første prisen jeg førte opp, men jeg gikk opp på det etterpå.

– Men jeg kan på tro og ære si at jeg ikke har blitt påvirket av noen andre. Det er helt tilfeldig at de to tallene samsvarer, sier Langemyhr.

Helge Brettmo, revisor for forsvarerteamet i Jensen-saken

Revisor Helge Bettmo vitnet i Jensens favør tidligere denne uken. Bettmo startet opp et selskap med Langemyhr i fjor.

Foto: Runa Victoria Engen / NRK

Schilling stilte også spørsmål ved Langemyhrs uavhengighet, blant annet fordi Elden tidligere har representert byggmesteren. Tidligere i rettssaken har det også kommet fram at Langemyhr startet selskapet Totalgruppen AS, et holdingselskap for et byggefirma, sammen med revisor Helge Bettmo i fjor.

Også Bettmo er oppnevnt som sakkyndig av Jensens forsvarere. I sitt vitnemål tidligere denne uken sa Bettmo at han ikke kunne se spor av Cappelen-penger i Jensens regnskap.

Gjermund Cappelen

Gjermund Cappelen har fortalt at han betalte for badet til Eirik Jensen som en bonus for arbeidet politimannen utførte.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Endret forklaring om bad

Jensen har erkjent at han brukte håndverkere han ble tipset om av Cappelen, blant dem «rørleggeren» i Cappelens narkotikanettverk, men nekter for korrupsjonsanklagene.

Jensen endret forklaring i avhør, og erkjente at han fikk kvitteringene av Cappelen, først da Spesialenheten fant Cappelens fingeravtrykk på dokumentene.

Deler av regningene ble imidlertid aldri betalt, fordi den danske håndverkeren som hadde ansvaret for oppussingen døde for noen år siden.

Cappelen har beskrevet betalingen av badet som en bonus til Jensen. Samtidig har han erkjent at det ikke er noen som kan bekrefte at han faktisk betalte for oppussingen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ