NRK Meny
Normal

Båtsalget går så det suser - dette bør du tenke på før du kjøper

Det er mye som bør sjekkes og kontrolleres før du kjøper båt. Og en tur med båten koster i realiteten flere tusen kroner.

Bertes båthavn

TIL KAI: Her er mange båter samlet på Bertes båthavn.

Foto: Pål Tegnander / NRK

Maria Setsaas

-FLERE KOSTNADER: Maria Setsaas har regnet ut hvor mye en båttur koster.

Foto: Presse

– Jeg tror at mange som kjøper båt har mest fokus på prislappen, men det er viktig å ta med de løpende utgiftene som kommer ved å eie og bruke båten, sier Maria Setsaas, forbrukerøkonom i Danske Bank.

Økonomen har satt opp et regnestykke med en båt til 250.000 kroner som brukes 15 ganger i året (se faktaboks). Med totalkostnader på 46.000 kroner i året, vil hver tur koste deg 3.066 kroner.

– Ubetalelige opplevelser

– Det høres kanskje litt drøy ut, sier Endre Solvang, generalsekretær i Kongelig Norsk Båtforbund.

– Men det stemmer at prisen per tur er enormt høy. Jeg tør ikke tenke på det, og kan i hvert fall ikke fortelle det til kona, for det er snakk om flere sydenturer i året, fortsetter han humoristisk.

– Tror du båtfolket er klar over hvor mye en tur egentlig koster?

– Jeg tror vel kanskje ikke det, for ikke alle er så økonomisk bevisste. Samtidig må man tenke på gleden folk har ved å være på sjøen en fin sommerdag. Det er opplevelser og en frihetsfølelse som er helt ubeskrivelig og ubetalelig, forklarer Solvang.

Han mener det er penger å spare ved å for eksempel å leie båtplass av en båtforening.

– Vær kritisk

Endre Solvang

HEFTELSER OG PRØVETUR: Endre Solvang har tips til hva man bør tenke på før båtkjøpet.

Foto: Privat

Båtsalget går nå så det griner og bransjen selv regner med et salget av fritidsbåter øker med 15 prosent i år. Oppgangen kommer etter et fjorår som også var veldig positivt, selv om det er langt igjen til toppåret i 2007, da det ble solgt 15.000 båter.

– Det er kjempeviktig å ta med de totale kostnadene i budsjettet, for en tur med båten kan bli en kostbar affære. Med hestekraftavgiften som er fjernet og den den lave renten som er nå, er det nok flere som tenker på å kjøpe båt. Det er viktig å gjøre god research før en sånn investering, mener Setsaas

– Hva mer er det viktig å tenke på før man kjøper båt?

– Noe av det viktigste er å sjekke båten for heftelser, der må man være litt kritisk. Det er også viktig å besiktige båten. Man har undersøkelsesplikt på samme måte som ved kjøp av leilighet, sier Solvang.

Generalsekretæren mener det er viktig å sette seg godt inn i markedet

– Sørg også for å få en prøvetur og kjenn om båten er som den bør være på vannet. Hvis du kjøper av en forhandler har du også sterkere rettigheter enn hvis du kjøper av en privatperson.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger