Baskettrener dømt til 15 års fengsel for voldtekt og overgrep

En trener for et topplag på Østlandet er i Oslo tingrett dømt til fengsel i 15 år for overgrep mot 12 unge kvinner.

Tinghuset mandag morgen

Treneren må til sammen betale 2 millioner kroner i oppreisning til 12 av de 14 kvinnene som vitnet mot ham i Oslo tingrett.

Foto: Hanne B. Roald / NRK

Mannen i 30-årene er dømt for 16 av 19 punkter i tiltalen, deriblant 11 voldtekter og tre tilfeller av å ha utnyttet sin stilling.

Han må til sammen betale 2 millioner kroner i oppreisning til 12 ofre.

Advokat Trine Rjukan

Bistandsadvokat Trine Rjukan.

Foto: Advokat Trine Rjukan

– Dette er etter mitt syn en riktig dom, med tanke på det store antallet fornærmede, og at dette har foregått over lang tid med en person de har hatt tillit til. Mine klienter er godt fornøyd med dommen, kommenterer bistandsadvokat Trine Rjukan.

I dommen heter det blant annet at «tiltalte har bedrevet noe som bør kunne karakteriseres som en voldtektsatferd mer eller mindre systematisk over en periode på om lag sju år».

Treneren anker saken

Forsvarer Johnny Veum sier dette til NRK etter å ha møtt klienten.

– Han er dypt sjokkert. Han føler seg uskyldig og uriktig dømt.

– Han vil erklære anke. Det betyr at han vil ha en full ny prøving av saken. Han mener bevisene i saken ikke er sterke nok til å domfelle ham, sier Veum.

Straffen i tingretten er strengere enn aktoratets påstand, som var 13 års fengsel.

Erkjente seksuell omgang

Johnny Veum

Mannens forsvarer Johnny Veum sier de anker saken.

Foto: NRK

Treneren sto tiltalt for voldtekt eller voldtektsforsøk av 14 kvinner, med et aldersspenn fra 16 til 38 år.

Treneren har erkjent seksuell omgang med flere av kvinnene, men hevdet imidlertid at dette skjedde frivillig og erkjente ikke straffskyld.

Retten feller en klar dom over treneren, og skriver at tiltalte har «gjennomført voldtektene på en brutal måte uten å bry seg om deres protester, frykt, bønner eller smerte».

Flere av de 14 kvinnene anmeldte mannen først etter mange år, etter at politiet startet etterforskning.

«For NN (...) fremstår det som usannsynlig at hun etter så mange år skulle eksponere seg i en svært alvorlig straffesak på grunn av sjalusi eller alminnelig motvilje overfor tiltalte, eller fordi det skulle dreie seg om et frivillig samleie for så lenge siden som hun angrer på», skriver retten om en av kvinnene i dommen.

Treneren er opptatt av at sakene først kom opp så lenge etterpå.

– Han har hele tiden fortalt at han har hatt et forhold til kvinnene, men hans syn er at det aldri har vært noen voldtekt eller overgrepssituasjon med disse kvinnene, sier forsvarer Veum.

Treneren hevdet jentene flørtet

– Jentene på laget flørtet med meg. De sa jeg var kjekk. Jeg flørtet ikke tilbake, men jeg er en sosial og åpen person, så det kan hende de misforsto det, fortalte den voldtektstiltalte treneren da han startet sin forklaring i Oslo tingrett.

En av kvinnene fortalte at hun så opp til treneren, og at han var en populær person i klubben. Hun var 15 eller 16 år og idretten var en stor del av livet hennes, men så skal treneren ha forgrepet seg på henne. Han befølte henne på et handikaptoalett i idrettshallen.

– Voldtok meg på nachspiel

Etter denne hendelsen ble hun likevel med på et nachspiel hos treneren ved en senere anledning.

Der mener hun at treneren voldtok henne.

– Han rev av meg klærne, kastet meg på senga, og han brukte makt. Jeg prøvde å komme meg unna. Han var mye større enn meg og jeg var klart svakere enn han. Jeg sluttet å kjempe etter hvert for det gjorde vondere, forklarte hun i retten.

I retten fortalte treneren at han ofte har spurt seg selv det siste året hvorfor flere kvinner har anmeldt ham for voldtekt.

– Jeg har vært en drittsekk og jeg har vært arrogant. Jeg tror at det har slått tilbake på meg og det er derfor jeg er her nå, men det er ikke ulovlig å være en drittsekk, sa treneren.

Retten skriver om sakene at den finner det «bevist hinsides rimelig og fornuftig tvil» at tiltalte har forholdt seg som i tiltalen, og fester lit til kvinnenes forklaring.

«Det er helt usannsynlig at NN tilbake fra april 2007 skulle ha diktet opp denne detaljert beskrevne hendelse og lyve om den til sine venninner, og til politiet og til retten under anmelder- og vitneansvar – især med den belastning en voldtektssak er for den som er fornærmet»

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger