NRK Meny
Normal

Barth Eide: – Håper det beste, frykter det verste

Forsvarsminister Espen Bart Eide ber folk ikke få falske forhåpninger etter funnet av en varmestripe i det svenske fjellområdet hvor det norske Hercules-flyet er savnet.

bartheide

– MÅ FÅ KLARHET I SKJEBNE: Første prioritet nå må være å få klarhet i skjebnen til de som er savnet, sier forsvarsminister Espen Barth Eide.

Foto: NRK

Det var en fattet, men svært preget forsvarsminister som snakket med NRK fredag morgen. Da var det gått knappe 17 timer siden siste livstegn fra det savnede Hercules-flyet, som det nå letes etter i området rundt Sveriges høyeste fjell, Kebnekaise.

Om bord i flyet satt de fem erfarne offiserene Ståle Garberg, Truls Ørpen, Bjørn Yngvar Haug, Siw Robertsen og Steinar Utne. De er alle savnet etter det Forsvaret og redningspersonell frykter var en flystyrt i fjellterrenget i Nord-Sverige.

– Jeg håper på det beste, men frykter det verste, sier Espen Barth Eide til NRK.

– Forsiktig med å feste lit

Etter en natt med mye dårlig vært, som gjorde det umulig å gå inn i det svært ulendte fjellområdet med helikopter, lettet det i morgentimene nok til å sende inn tre stykker. Et norsk Orion-fly som fløy over området med varmesøkende kamera fant i natt en varmestripe som man håper kan stamme fra det savnede flyet. Området de tre helikopterne, to svenske og ett norsk, nå flyr over, er derfor innsnevret etter dette.

leting

Det svenske Heimvernets beltevogner gjør seg klare til å reise ut fra Nikkaluokta og opp mot Kebnekaise for å delta i letingen etter det savnede flyet.

Foto: Thorvald Bumann / Expressen

Men etter en kveld og natt med flere kontrabeskjeder, advarer Barth Eide folk om å få falske forhåpninger om at flyet er funnet. Liknende meldinger om varmestriper kom inn også torsdag kveld, men da viste det seg blant annet å være snøscooter som var opphavet.

– Ja, varmesøkende kameraer så noe i natt som gjorde at man fant grunn til å lete med helikopter i akkurat dette området. Men jeg tror vi skal være forsiktig med å feste lit til at at det er nettopp flyet man kan ha funnet, det kom jo flere meldinger i går som ga indikasjoner på det samme, som viste seg å ikke stemme. Så man skal være forsiktig med å slå fast noe, sier forsvarsministeren.

– Svært erfarent

Han sier at han har fortløpende kontakt med svenske redningsmyndigheter og sin svenske forsvarsministerkollega, Svein Tolgfors. I tillegg til de tre helikopterne er 23 skuterekvipasjer ute og leter.

– Jeg har tett og god kontakt med Sverige. Nå er alt fokus på å få klarhet til skjebnen til våre offiserer. Vi har full oppmerksomhet på det, sier han.

Garberg, Ørpen, Haug og Robertsen tilhører alle 335-skvadronen på Gardermoen. Utne holder til på Rygge flystasjon.

– Det savnede flyet er flydd av svært erfarent personell, og er bygget for å jobbe under svært vanskelige forhold. Jeg tror alle er enig om at det er klokt å avstå i å spekulere i hva som har skjedd, sier Barth Eide.

Flyet er et militært transportfly av typen Hercules C-130 J og deltok i den internasjonale øvelsen «Cold Response».

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger