NRK Meny
Normal

– Hjerteskjærende å være vitne til

En 13 år gammel gutts liv henger i en tynn tråd på grunn av barnevernet, hevder menneskerettigshetsadvokat. Nå ber Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet barnevernet i Bergen om å se på saken på nytt.

Gro Hillestad Thune

Menneskerettighetsadvokat, Gro Hillestad Thune, hevder barnevernet bryter menneskerettighetene.

Foto: NRK

– Denne saken er så hjerteskjærende å være vitne til at det nesten ikke er til å holde ut, sier Gro Hillestad Thune, mangeåring menneskerettighetsadvokat, som har engasjert seg i barnevernssaken i Bergen.

Ifølge Hillestad Thune er situasjonen for gutten blitt dramatisk og livstruende etter at barnevernet tvangsflyttet ham fra hjemmet og til en barnevernsinstitusjon.

13-åringen har ifølge advokaten blitt innlagt for medisinsk behandling på grunn av belastningen saken har hatt på ham.

Guttens advokat, Tom Erik Vestrheim, har politianmeldt barnevernet på vegne av gutten, som ønsker å gjøre om barnevernets omsorgsvedtak, ifølge TV2.

– De hører ikke på meg!

Hillestad Thune reagerer spesielt på at 13-åringen selv ikke har blitt hørt i saken, da han mot hans vilje ble flyttet ut av hjemmet og plassert i en barnevernsinstitusjon, langt vekk fra skole, venner og familie.

I et forsøk på å bli hørt, skrev 13-åringen selv et brev til myndighetene i februar/mars i år:

«Nå er jeg så redd fordi at jeg mister alt det fine og det gode jeg har. Orker ikke å gå rundt å være redd hele tiden, nå vil jeg ikke mer! Uten at noen spør MEG, så mange ganger har JEG fortalt og så hører de ikke på meg! Jeg har fått nok! »

Tvangsflyttingen resulterte i et alvorlig traume for gutten som forvandlet seg fra en «oppegående skolegutt» til et barn «som kjemper for sitt liv,» ifølge Hillestad Thune.

– Bryter menneskerettene

I 1999 vedtok Stortinget menneskerettsloven. Den kan brukes til å overstyre andre norske lover dersom det har oppstått en situasjon hvor menneskerettighetene brytes.

Det tidligere medlemmet av menneskerettighetskommisjonen i Strasbourg gjennom 15 år, har behandlet mange klagesaker mot barnevernet i utlandet. Hun mener barnevernet i denne konkrete saken har brutt menneskerettighetene.

– Han har rettigheter på papiret, spørsmålet er om han har dem i virkeligheten, sier hun.

– Prestisjesak

Fastlege, terapeuter, venner og andre som har kjent gutten har reagert på behandlingen som gutten har fått i barnevernet. De har sendt flere bekymringsmeldinger og klager, men barnevernets vedtak om å ta gutten bort fra hjemmet har stått ved lag, begrunnet med at dette var til guttens eget beste.

– Men det opplegget har vist seg å være helt feil for gutten, med dramatisk utfall, sier Hillestad Thune, som kaller dette for «mishandling i offentlig regi.»

Hun mener det har gått prestisje i saken og at barnevernet ikke har vært villig til å endre på sitt opprinnelige opplegg og beslutning, selv om dette har vist seg å være til skade for barnet istedenfor å hjelpe ham.

– Det er så utrolig urimelig at han skal lide i et tiltak som er ment for hans eget beste. Det blir helt absurd.

Mari Trommald

- Det viktigste nå er ikke å fordele skyld, men å finne et godt tilbud sånn at barnet blir hjulpet, sier direktør for Bufdir, Mari Trommald.

Foto: Kay Myhre

Vil se på saken på nytt

– Dette er en vanskelig og svært alvorlig sak, sier Mari Trommald, direktør i Barne,- ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) til NRK.

Direktoratet har etter mye press bedt det lokale barnevernet se på saken på nytt, for å finne en annen løsning for gutten.

– Vårt ansvar er å gi et tilbud til barn som trenger det slik at de får det bedre, men vi ser her slik denne saken har utviklet seg, at vi kke har lyktes med å bedre dette konkrete barnets situasjon, innrømmer Trommald.

Hun vil ikke gå inn på hvilke tiltak som er aktuelle, men sier de vil gjøre endringer raskt.

Tar ikke selvkritikk

– Det viktige her er å sette seg ned med kommunen og se hvordan barnets rett til medbestemmelse kan bli ivaretatt for å finne løsninger slik at barnets situasjon bedrer seg, sier Trommald.

Hun avviser at det har gått prestisje i saken, eller at de ikke har tatt de innkomne klagene på alvor.

– Det viktigste her er ikke å fordele skyld. Det viktigste nå er å finne et godt tilbud sånn at dette barnet blir hjulpet, svarer direktøren.

Nå er jeg så redd fordi at jeg mister alt det fine og det gode jeg har. Orker ikke å gå rundt å være redd hele tiden, nå vil jeg ikke mer! Uten at noen spør MEG, så mange ganger har JEG fortalt og så hører de ikke på meg! Jeg har fått nok!

13-åringens eget brev til myndighetene

– Kunne denne saken ha blitt løst annerledes?

– I ettertid så kan man sikkert se steder man kunne ha tatt andre beslutninger, men her har de som har hatt ansvar forsøkt å finne konkrete løsninger, men vi ser nå behov for å gå grundig gjennom saken for å se på alternative løsninger, svarer direktøren.

Etterlyser maktdebatt i barnevernet

– En sak som dette viser på en skremmende måte hvor stor makt barnevernet egentlig har, sier Hillestad Thune.

Hun understreker at dette ikke er noe problem så lenge makten forvaltes på en riktig måte, og at barnevernet også hjelper mange barn i vanskelige situasjoner.

– Men det er farlig dersom makten brukes feil og ikke lar seg korrigere, slik at det ikke er mulig for noen å gripe inn dersom den blir skadelig for mennesker, og særlig barn, sier advokaten som har drevet med menneskerettigheter i over 30 år.

Hun etterlyser en prinsipiell debatt og bevisstgjøring om barnevernets makt i samfunnet og en evaluering av kontroll- og klagesystemet for de som blir berørt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger