NRK Meny
Normal

– Den viktigste jobben i landet

– Christoffer-saken var en av grunnene til at jeg søkte denne jobben, sier Anne Lindboe. Til sommeren blir hun Norges femte barneombud.

Anne Lindboe

Anne Lindboe blir Reidar Hjermanns etterfølger som barneombud. Her sammen med 13 år gamle Oda Jess Langaas, som var med på å intervjue det ferske ombudet.

Foto: Kirsti Falch-Nilsen / NRK

41 år gamle Anne Lindboe er overlege på barneavdelingen ved Ullevål Sykehus, forsker hos Folkehelseinstituttet og medisinsk sakkyndig i rettssaker som handler om barn. Blant annet.

Inga Marte Torkildsen

Barne- og likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen er veldig fornøyd med ansettelsen av nytt barneombud.

Foto: Kirsti Falch-Nilsen / NRK

Fra sommeren av er hun også alle barn i landet sitt eget ombud.

– Christoffer-saken var en av grunnene til at jeg søkte. Den har rørt meg dypt, sier Lindboe til NRK.no.

Hun har også vært engasjert i Barnehuset, som er et tilbud til barn og ungdom som kan ha vært utsatt for eller vitne til vold eller seksuelle overgrep.

Selv sier hun at hun ikke har et bestemt felt hun vil engasjere seg ekstra mye i.

– Jeg skal være alle barns barneombud. Nå gleder jeg meg bare til å bli kjent med de jeg skal jobbe med, og til å komme i gang, sier 41-åringen.

– Ei bra dame

Barne- og likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen beskriver barnelegen som brennende engasjert og usedvanlig dyktig i dialog med barn.

– Anne Lindboe er rett og slett ei veldig bra dame som har utrolig mye kunnskap innenfor dette området. Og så er hun flink til å snakke med barn, og ikke til dem. Og det er veldig viktig, sier statsråden.

Og nettopp det siste blir bekreftet fra panelet som var med på å ansette Lindboe.

13 år gamle Oda Jess Langaas fra Jæren og Otilie Næss fra Vadsø stilte mange spørsmål i intervjuprosessen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Nytt barneombud

– Det har vært veldig lærerikt å få være med på å intervjue kandidatene, sier Oda Jess Langaas og Otilie Næss.

Foto: Kirsti Falch-Nilsen / NRK

– Vi spurte henne blant annet om ledererfaring og om hun kunne snakke med media. Vi tenkte ganske fort at det var noe ekstra med henne. Hun gjør ikke ting så vanskelig, sier jentene.

– Det var en veldig utfordrende setting hvor jeg virkelig ble grillet. Jeg glemte veldig fort at de var barn, sier barneombudet.

Barnepanelet ga også mange råd til hvilke krav som måtte dekkes for et nytt ombud.

– Vi tok med de aller fleste, bortsett fra det som sa at ombudet ikke måtte være for gammel til å ikke kunne stå hele perioden, sier Thorkildsen og ler.

Tror ministeren har valgt den beste

Ved Støttesenter mot incest i Oslo er de fornøyde med at et nytt barneombud er valgt ut.

– Vi hadde ikke pekt oss ut noen favoritter, for det var mange på søkerlisten som oppfylte de kriteriene som kreves av et barneombud. Det viktigste for oss på støttesenteret er at prosessen har vært ryddig, og at barneministeren valgte den beste. Det har vi full tillit til at hun har gjort, sier Kari Engen Sørensen, som er leder av senteret.

Kari Engen Sørensen

Kari Engen Sørensen er leder for Støttesenter mot incest i Oslo.

Foto: Kirsti Falch-Nilsen / NRK

Den nye utnevnelsen fører dermed til at Reidar Hjermann nærmer seg sin siste arbeidsdag som barneombud. Engen Sørensen mener han har gjort en svært god jobb.

– Han har vært dyktig. Han hadde flere referansegrupper, men ingen som gikk på overgrep. Vi tok kontakt med ham, og han fikk låne noen av ungdommene våre til en ekspertgruppe. Der fikk de komme med sine råd og anbefalinger. Hjermann har vært et veldig tydelig barneombud. Modig, sier Engen Sørensen.

Hjermann tok også initiativ til at barn skulle få være med på å bestemme hvilke kriterier et barneombud skulle ha.

– På den måten har barn fått lov til å medvirke prosessen, og det syns vi er utrolig bra.

Engen Sørensen mener en av de viktigste egenskapene et barneombud må ha er å kunne snakke ordentlig med barn.

– Et barneombud skal våge å si ifra. Det er veldig viktig at ombudet blir synlig og klart. Ombudet kan ikke uttale seg om enkeltsaker, men sikre at barns stemme blir hørt. Sørge for god rettssikkerhet. Vi har fremdeles en lang vei å gå når det gjelder seksuelle overgrep mot barn, sier Engen Sørensen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger