– Tenker over det når jeg bærer ut de grønne posene

Barnefamiliene er verstinger når det kommer til å kaste mat. Denne familien innrømmer at det går mer mat i søpla etter at de fikk sønnen Jonathan (1,5 år).

Barnefamiliene er de verste når det kommer til å kaste mat. Det er hektiske dager som gjør at man gjerne kaster isteden for å ta vare på, sier Tonje Kristiansen og Andreas Lenngren i Oslo.

VIDEO: Tonje Kristiansen og Andreas Lenngren innrømmer at det går mer mat i søpla etter at de fikk sønnen Jonathan (1,5 år).

I en ny undersøkelse utført av Østfoldforskning kommer det fram at nordmenn kaster mindre mat enn tidligere. Likevel er det enkelte som har et godt stykke igjen før de kan kalle seg miljøvennlige, og barnefamiliene er verstinger.

LES: Vi kaster mindre mengder mat

Husholdninger med barn under 18 år kaster flere produkter enn de uten barn, og i hjem der det bor 4–6 personer kastes det så mye som 50 prosent flere produkter, enn i husholdninger der det bare bor 1–2 personer.

– Vanskelig å planlegge

Tonje Kristiansen

Tonje Kristiansen arbeider i Framtiden i våre hender, en organisasjon som arbeider for en grønnere og mer rettferdig fordeling av verdens ressurser. Når det kommer til matforbruket synes hun likevel det kan være vanskelig å unngå å kaste mat hjemme, spesielt etter at hun fikk barn.

Foto: Kristin Granbo / NRK

Tonje Kristiansen synes det høres naturlig ut at barnefamiliene kommer dårligst ut i undersøkelsen.

– Det blir brått mer hektisk, og ting kan gå litt over stokk og stein når man har barn i huset. Det kan være vanskelig å planlegge hvor mye barna spiser, og i tillegg lager man kanskje egen mat til dem, og porsjonene blir ofte litt for store.

Hun sier at ting endret seg etter at hun fikk sønnen Jonathan, som nå er 1,5 år gammel.

– Jeg synes egentlig det er veldig tilfredsstillende å bruke opp restene jeg har i kjøleskapet, men etter at jeg fikk ham så har det blitt veldig mye mer hektisk, og da blir det mer til at man bare må få det til å funke.

Jeg har tenkt på at det er kunnskap vi har i vårt samfunn, men som vi holder på å glemme. Akkurat hvor viktig mat egentlig er

Tonje Kristiansen

Aha-opplevelse over de grønne posene

Samboeren Andreas Lenngren forteller at han får en liten aha-opplevelse hver gang han tar ut de grønne posene, som samler matavfall.

– Når de grønne posene er ordentlig tunge, når de er tyngre enn de andre posene, da tenker jeg over at vi kaster mye, sier han.

Kristiansen synes det er paradoksalt at det er barnefamiliene som kaster mest.

– Det å forbruke mat er jo å tenke på framtida, å reflektere over bærekraftigheten i det å kaste mat. Man gjør jo ikke barna sine noen tjeneste ved å bidra til dette ressursforbruket. Samtidig ønsker man å gi barnet sitt det beste man kan her og nå.

– Kunnskap vi holder på å glemme

Andreas Lenngren

Andreas Lenngren sier at han får en aha-opplevelse når de grønne matavfalls-posene er tyngre enn de andre søppelposene.

Foto: Kristin Granbo / NRK

Kristiansen mener vi har mye å lære av våre foreldre og besteforeldre.

– Jeg har egentlig tenkt over dette forbruket en del, for jeg har vært så heldig å kjenne besteforeldrene mine helt til voksen alder. De vokste opp i en helt annen virkelighet enn det vi gjør, og var unge voksne under krigen og hadde altfor lite mat.

– Dersom det var en halv potet igjen fra middagen så puttet mormoren min den i en boks og spiste den dagen etter. Jeg har tenkt på at det er kunnskap vi har i vårt samfunn, men som vi holder på å glemme. Akkurat hvor viktig mat egentlig er.

– Vi har også en luktesans

Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell forteller til NRK at myndigheter og matbransjen er i gang med å utarbeide en avtale som skal redusere matkastingen i Norge.

Bård Vegar Solhjell

Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell sier matbransjen og myndighetene er i gang med et arbeid mot en avtale som skal redusere matkastingen i Norge.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

De skal i samarbeid sette opp mål og virkemidler slik at også husholdningene kan få til å kaste mindre.

– Statistisk sett er jeg i verstinggruppen, nemlig barnefamiliene. Jeg tror vi alle har en vei å gå.

Solhjell sier det samme som Kristiansen, nemlig at man har mye å lære av generasjoner før oss.

– Jeg tror vi alle har en mor eller far eller besteforeldre som har holdninger som vi kunne hatt litt mer av, en forsiktighet til å kaste mat. Mat er noe dyrebart som man skal bruke som best man kan.

Men det dreier seg også om å ha kunnskap rundt det å bruke rester best mulig, forteller han.

– Mange kjenner til «best før»-merkingen, men vi har også en luktesans som kan si oss noe om at mat kan spises også etter denne datoen, sier Solhjell.

LES OGSÅ: Spis opp maten - spar tusenlapper

Barnemat

Jonathans (1,5) rester havner gjerne i søpla, innrømmer foreldrene Tonje Kristiansen og Andreas Lenngren.

Foto: Kristin Granbo / NRK
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger