Hopp til innhold

Barna hyllet fredsprisvinneren: - Heia Tunisia!

NOBELS FREDSSENTER (NRK): Den tunisiske Dialogkvartetten ble møtt med røde roser og heia-rop da de ble hyllet på Redd Barnas fredsprisfest.

Barn hyller og intervjuer fredsprisvinnerne på Nobels Fredssenter
Foto: Helge Carlsen / NRK

De rundt 200 barna feiret fredsprisvinneren med sang og dans, og de fortalte historien om demokratiprosessen i Tunisia.

– Dialogkvartett? Det er et rart ord. Dialog er å snakke sammen. Det var det de gjorde i Tunisia. De fikk partene til å snakke sammen i stedet for å slåss. Dialog i stedet for borgerkrig, forklarte en av de unge programlederne.

Lederne for de fire organisasjonene som utgjør den tunisiske Kvartetten for nasjonal dialog, ble ledsaget av kronprinsesse Mette-Marit og prins Sverre Magnus da de ankom fredsfesten og ble møtt med røde roser.

Kronprinsesse Mette-Marit, prins Sverre Magnus og Oslo-ordfører Marianne Borgen på fredsfest

ROSER: Kronprinsesse Mette-Marit, prins Sverre Magnus og Oslo-ordfører Marianne Borgen fikk også røde roser fra barna som fredsfesten.

Foto: Helge Carlsen / NRK

– Heia Tunisia!, ropte barna.

– En kime til håp

Det eneste som er igjen av den arabiske våren, er det nye, demokratiske Tunisia.

Mye har skjedd i landet siden den unge grønnsaksselgeren Mohamed Bouazizisatte fyr på seg selv i protest i desember 2010.

Bouazizi døde av brannskadene, men hans raseri over de lokale myndighetene og politiet ble til et nasjonalt raseri over all korrupsjonen og den daværende president Zine El-Abidine Ben Ali og hans familiære enevelde.

I dag lurte barna på hvordan det hadde vært å leve under en diktatur i Tunisia.

– Diktaturet var tøft å leve under. Som advokat kunne jeg ikke predike rettferdighet. Vi drømmer om at alle barn i verden får en fredelig barndom, svarte Mohamed Fadhel Mahfoudh, leder for den nasjonale advokatforeningen ONAT.

– Hvorfor vil ledere bli diktatorer?, lurte en av sjuendeklassingene som ledet fredsfesten.

– Vestlige land har støttet diktaturer i enkelte land. Heldigvis har vi en grunnlov i Tunisia nå som bare åpner for to presidentperioder. Dette er en kime til håp om at diktatorer ikke vil få makta igjen, sier Abdessattar ben Moussa, leder for menneskerettsorganisasjonen LTDH.

Fredsprisvinneren blir hyllet på barnas fredsfest

HYLLET: Houcine Abassi, leder for fagbevegelsen UGTT (t.v.) og Mohamed Fadhel Mahfoudh, leder for den nasjonale advokatforeningen ONAT, tar imot hyllesten fra de rundt 200 barna på Redd Barnas fredsprisfest.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Barna: – Har lært at vi må snakke sammen

Kvartettens samarbeid kom i stand sommeren 2013, da demokratiseringsprosessen etter revolusjonen i Tunisia 2011 sto i fare for å bryte sammen.

Mariam (12) har selv røtter i Tunisia og var med på lede festen til ære for den tunisiske Kvartetten.

– Det betyr mye at prisen går til Tunisia. Det gjør meg stolt. Jeg var 9 år under den arabiske våren og husker at foreldrene mine var bekymret, forteller Mariam.

På fredsfesten mener barna at både små og store har mye å lære av den tunisiske Kvartetten.

– Vi har lært at vi må snakke sammen når man er uenige og prøve å løse ting med dialog, sier Zibiah Gro (12).

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT