Hopp til innhold

Myndighetene snur: Barn under ett år bør likevel ikke få tran

Helsemyndighetene gjør helomvending etter mange års entydige anbefalinger. De minste barna bør ikke lenger få tran.

Helsemyndighetene snur. De anbefaler ikke lenger tran til de minste barna.

I uminnelige tider har det vært et klart og entydig råd fra norske helsemyndigheter at alle barn – og voksne – har godt av å få tran.

I de offisielle kostholdsrådene fra helsemyndighetene har det fram til i dag stått dette om kosttilskudd til barn:

Tran i butikkhyllene

Slik tran er ikke lenger anbefalt for barn fra 0 - 12 måneder. Tran er fortsatt sunt for eldre barn og voksne.

Foto: Marit Sirum-Eikre / NRK

Barnet har behov for tilskudd av D-vitamin daglig i form av tran eller annen form, hele livet. Anbefalt dosering av tran er 2,5 ml fra fire ukers alder - og mengden bør økes gradvis. Fordelen med tran er at den også inneholder omega-3-fettsyrer.

Nå går helsemyndighetene vekk fra dette rådet.

Grunnen er at det tidligere i år kom nye retningslinjer for morsmelkserstatninger. Det gjør at disse nå inneholder mer av både D-vitamin og omega-3-fettsyrer, enn de gjorde tidligere.

Seks uker gamle Ola

Ikke mer tran på Ola på seks uker.

Foto: Roy Pettersen / NRK

Rådet om tran var tidligere likt for alle, både de som ammet og de som fikk morsmelkerstatning. Nå blir dette endret.

D-vitamindråper, ikke tran

Siden 2001 har rådet vært å gi 2,5 milliliter tran til barne fra fire ukers alder og økende opp til 5 ml ved seks måneders alder. Alternativet til tran til de minste barna har vært D-vitamindråper.

Linda Granlund, direktør i divisjon for folkehelse og forebygging i Helsedirektoratet.

– Ingen barn bør få tran det første leveåret, sier Linda Granlund, direktør i Helsedirektoratet.

Foto: Roy Pettersen / NRK

Linda Granlund, direktør i divisjon for folkehelse og forebygging i Helsedirektoratet, mener det er gode grunner til å endre dagens kostholdsråd til spedbarn.

Det nye rådet er at barn som blir ammet bør få D-vitamindråper. Barn som får morsmelkerstatning trenger ikke tilskudd. Før barnet er 12 måneder bør ingen barn få tran.

Rådet gjelder bare barnets første leveår.

Forklaringen er at tran inneholder både D-vitamin og omega-3-fettsyren DHA (dokosaheksaensyre). Barn som blir ammet får allerede de nødvendige fettsyrene fra morsmelken. De står dermed i fare for å få mer omega-3-fettsyrer enn de trenger, hvis de får tran.

Samtidig er det litt mindre D-vitamin i tranen enn det barna faktisk trenger. Rådet er derfor at de barna som får morsmelk i stedet, kun får dråper med D-vitamin.

De barna som får morsmelkerstatning, får altså det de trenger gjennom morsmelkerstatning. De trenger derfor ikke ekstra tilskudd av D-vitamin.

Overraskende

Ellen Lyse Einarsen er overrasket over de nye rådene fra Helsedirektoratet. De jobber for tiden med å venne sønnen Viktor på seks måneder til å spise tran.

– Det er litt trist at Viktor ikke skal få tran sammen med resten av familien ennå, sier hun.

Tonje Brønmo Grüner og seks uker gamle Ola

Tonje Brønmo Grüner med sønnen Ola (6 uker). Han har allerede fått tran i to uker. Alle i familien tar tran.

Foto: Roy Pettersen / NRK

Tonje Brønmo Grüner er også overrasket. Familien, som består av mor, far og to små barn, tar tran sammen hver dag som en del av familiens ritual. Han minste, Ola på 6 uker, begynte så vidt å få tran for to uker siden.

Det er akkurat i tråd med det helsemyndighetene har anbefalt fram til i dag. Nå lurer Tone på hvordan de skal gjøre det sammen, når de må vente til Ola er ett år før også han kan få tran.

– Tran er sunt

Gunnhild Aarstad, direktør for forskning, utvikling og innovasjon i Orkla Helse

Gunnhild Aarstad, direktør for forskning, utvikling og innovasjon i Orkla Helse, som eier Möller's Tran

Foto: Henriette Hoel / NRK

Det er flere ulike produsenter av tran, men det er Möller's Tran som er størst. De er også overrasket over myndighetenes nye anbefaling og understreker at tran fremdeles er sunt for de aller fleste.

– Tran inneholder viktige Omga-3-fettsyrene EPA og DHA. Disse produserer ikke kroppen noe særlig av selv, sier Gunnhild Aarstad, direktør for forskning, utvikling og innovasjon i Orkla Helse, som eier Möller's Tran.

Disse fettsyrene er viktige for utvikling av hjerne og syn.

Når de minste barna ikke lenger skal ta tran, mener Aarstad at det blir ekstra viktig at mødrene som ammer, passer på å ta tran.

AKTUELT NÅ