Bare 1,5 prosent må tappe bedriften

Norske bedriftseiere må tappe bedriftene sine for formue for å ha råd til å betale formuesskatten, mener Høyre. Det gjelder bare 1,5 prosent, viser rapport fra NHO.

Aass bryggeri, Drammen

Aass Bryggeri i Drammen er flere ganger brukt som eksempel på bedrifter som må bruke store deler av utbyttet til å betale formuesskatt. Men bare 1,5 prosent må ta av bedriftens formue for å betale skatten, viser tall fra NHO og Rederiforbundet.

Foto: Jarl Fr. Erichsen / Scanpix

Gunnar Gundersen

Skattepolitisk talsperson i Høyre, Gunnar Gundersen, mener det viktigste er at formuesskatten svekker norske bedrifter som konkurrerer med utenlandske bedrifter.

Foto: Stortinget
Marianne Marthinsen, Ap

Finanspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Marianne Marthinsen, mener Høyre overdriver hvor skadelig formuesskatten er for bedriftene.

Foto: Ap

Høyre la onsdag fram et forslag om å avskaffe formuesskatten for alle som har under 20–25 millioner i formue, og dessuten redusere skattesatsen fra 1,1 til 0,5 prosent for dem som har over 25 millioner i formue.

Ett av Høyres hovedargumenter har hele tiden vært at mange små bedrifter må ta ut ekstra utbytte for å betale formuesskatten. Høyres finanspolitiske talsmann, Jan Tore Sanner, gjentok dette til Aftenposten onsdag.

1,5 prosent må ta fra bedriften

I dag skriver Aftenposten at bare 1,5 prosent av norske eiere må tappe bedriftene for å betale formuesskatten. Ifølge en rapport som NHO og Rederiforbundet fikk utarbeidet i fjor, måtte 2.750 av 190.000 personlige eiere ta ut overskudd større enn årsresultatet for å betale den omstridte skatten.

Analysen omfatter alle ikke-børsnoterte aksjeselskaper med plikt til å levere årsregnskap i Brønnøysund.

Skattepolitisk talsmann i Høyre, Gunnar Gundersen, mener likevel at rapporten samsvarer godt med Høyres argumentasjon.

Én av ti betaler mer enn overskuddet

– Om man leser rapporten, stemmer den godt. Det undrer meg hvor mange spaltemeter som skal brukes på å motbevise det som er skattens virkning, nemlig en diskriminering av norsk eierskap i favør av utenlandsk eierskap, sier Gundersen.

han møtte i dag finanspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Marianne Marthinsen, til debatt i Politisk Kvarter.

Han mener det er mange måter å lese rapporten på, og sier den underbygger at 10 prosent av norske eiere rammes hardt.

Gundersen sikter trolig til at 21.009 eiere i 2010 hadde en portefølje hvor formuesskatten var større enn overskuddet. Med unntak av de nevnte 2.750 eierne, klarte alle å betale formuesskatten uten å hente ut penger fra bedriften, ifølge den nevnte rapporten.

– Høyre overdriver problemet

Marianne Marthinsen (Ap) mener Høyre skaper et feilaktig bilde av hvor stort problem formuesskatten er.

– Denne skatten er ikke et stort problem. Norsk næringsliv går veldig bra. Det er bare å se ut gjennom vinduet. Norge fikk 330.000 nye arbeidsplasser og 25.000 nye AS i fjor, sier Marthinsen.

– Men er ikke skatten urettferdig for norske eiere som skal konkurrere med utenlandske?

– Vi har et robust og omstillingsvillig norsk næringsliv. Noen har utfordringer med kronekurs og eksport, men det er typisk Høyre å svare formuesskatt uansett hva spørsmålet er, mener Marthinsen.

Skattelette til milliardærer

I tillegg til å fjerne formuesskatten for 99 prosent av dem som betaler den i dag, vil Høyre redusere skattesatsen for alle med over 20 millioner i formue. Det vil gi flere millioner i skattelette til de aller rikeste.

Gunnar Gundersen innrømmer at fordelingspolitikken er en utfordring for Høyre. Derfor vil Høyre sette ned et utvalg for å motarbeide at flere av de aller rikeste blir nullskattytere.

Arbeiderpartiet mener at det ikke er bra nok.

– Johan H. Andresen, en av Norges rikeste menn, vil få skattelette på 60 millioner. Det er verdt å spørre seg om vi skal bruke pengene på dette eller på å utdanne flere ingeniører, bygge infrastruktur eller bygge flere barnehager så folk kan jobbe i disse bedriftene. Det tror jeg norsk næringsliv trenger. Svaret på alt er ikke skattekutt, sier Marthinsen.

SISTE NYTT

Siste meldinger