– Se mamma, se så stor mann

Små barn kaller Bård Hoksrud tykk, nå går han 10.000 skritt hver dag. På verdens diabetesdag har Frp-politikeren sjekket om han har fått diabetes.

Bård Hoksrud og Bjørnar Allgot

MÅLEBÅND: Bård Hoksrud har testet seg og han kan puste lettet ut. Han har ikke fått diabetes type to selv om han sier at han er i faresonen. Her med Bjørnar Allgot i Diabetesforbundet.

Foto: Sunniva Skjeggestad

– Jeg vet jo at jeg er for stor. Jeg har ikke fått så mange kommentarer på det, men små barn sier det som det er. Se mamma, se så stor mann, forteller Bård Hoksrud til NRK.

Frp-politikeren har fått målebånd av Diabetesforbundet og skal undersøke hvor stor han er rundt livet, i forbindelse med verdens diabetesdag. Han vil bedre folkehelsen, og starter med seg selv.

Da jeg var barn var jeg bitteliten

Bård Hoksrud, Frp

– Opplever du stigma på grunn av vekten din?

– Først kan alle le av det, så blir man tykkere og tykkere, og kun venner og familie kommenterer det og sier de er bekymret. Til slutt sier ingen ifra, sier Hoksrud til NRK.

Bård Hoksrud holder målebånd

Bård Hoksrud måler midjen. Åtte av ti voksne er inaktive og det kan gi store helseproblemer, som diabetes type to.

Foto: Sunniva Skjeggestad / NRK

Hver måned får Norge 1000 nye tilfeller av diabetes to. Diabetesforbundet anslår at 350.000 nordmenn har diabetes to, hvorav en tredjedel ikke vet at de har det. Diabetes type én kan ikke forebygges, i motsetning til type to.

– Du kan ha diabetes uten å vite det, advarer generalsekretær i Diabetesforbundet, Bjørnar Allgot som forteller at diabetes type to kan ha veldig forskjellige symptomer.

Nå krever generalsekretæren bedre behandling, og presenterer to krav til politikerne:

  • 10 millioner til å gjennomføre «nasjonal diabetesplan»
  • Tilgang på billig medisinsk utstyr. I dag må det beste utstyret dekkes fra egen lommebok

I statsbudsjettet for 2017 foreslo Høyre/Frp-regjeringen to millioner kroner til å følge opp diabetesplanen. Samarbeidspartiet Venstre krever åtte millioner.

Diabetestest Bård Hoksrud

TEST: Det startet med en skritteller, nå tester han seg. Da må han blant annet fylle ut vekt, høyde, kostholdsvaner og treningsrutiner.

Foto: Sunniva Skjeggestad / NRK

Vil inspirere andre

Testresultatet er klart. Hoksrud har ikke diabetes.

– Jeg har det ikke enda. Vi ble alle litt overrasket, sier han og humrer.

– Hvorfor er du i faresonen?

– Jeg er i faresonen når jeg er overvektig. Det har vært lite aktivitet siden ungdomsskolen, og det er over tjue år siden. Og siden den gang har jeg lagt på meg kraftig, sier Hoksrud.

Det er lettere å få sykdommen om man har familiemedlemmer med diabetes. Det gjelder ikke Bård Hoksrud. For å unngå diabetes har han derfor bestemt seg for å gå 10.000 skritt hver dag.

– Ikke la noen si at du ikke har tid til å trene. Det har vært min unnskyldning, sier Hoksrud som nå vil motivere andre til å gå minst like mye som han.

Fakkeltog diabetesforbundet 2016

FAKKELTOG: 14. oktober samlet folk seg for å markere verdens diabetesdag.

Foto: Sunniva Skjeggestad / NRK
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger