NRK Meny
Normal

Mobilbank, nettbank og minibanker er i normal drift igjen

Systemleverandøren for bankenes driftstjenester, Evry, melder at bankene er i ferd med å fungere som normalt igjen tirsdag kveld.

Nettbank

Skandiabanken er en av bankene som er nede.

Foto: Aleksander Andersen / NTB scanpix

Mobilbank, nettbank og minibanker har tirsdag ettermiddag og kveld vært nede grunnet teknisk svikt i Sparebank 1 og flere andre banker. Det berørte over 700.000 bankkunder.

Tjenester knyttet til minibanker fungerte fra klokken 21.00, og nettbankene er snart oppe og går igjen, skriver Stavanger Aftenblad.

– Det var en sentral komponent i IBM stormaskin som forårsaket driftsproblemene. Evry vil sammen med IBM og CA arbeide med å finne utløsende faktor. Evry beklager de ulempene som bankene og deres kunder har hatt, skriver Geir Remman, kommunikasjonsdirektør i Evry, i en e-post til avisen.

Geir Remman

Kommunikasjonsdirektør i Evry Geir Remman.

Foto: Evry

Oppdaget problemet klokken 13.25

Informasjonssjef Frode Sandal i Sparebank 1 SR-Bank, forteller at de oppdaget problemet tirsdag klokken 13.25.

– Feilen berører alle transaksjoner inn og ut. Vi opplever at mobil- og nettbank er nede, og at minibankene våre ikke fungerer. De som har Visa Electron får heller ikke brukt det, sa Sandal.

Ikke alle korttyper blir berørt av svikten. Vanlige minibankkort og kredittkort skal fungere som normalt i butikkene.

– Det skal også være mulig å bruke kortene i andre minibanker. Butikkterminaler er også i drift, men vi har fått meldinger om at de kan oppleves som noe ustabile, sier han.

Sandal forteller at det jobbes på spreng for å ordne problemet.

– Vi håper det skal ta relativt kort tid, men vi vet ikke noe sikkert. Når det gjelder selvbetjente løsninger må vi bare smøre oss med tålmodighet.

– Jobber på spreng for å rette feilen

Evry er systemleverandøren for blant annet Skandiabanken og Sparebank 1. Selskapet jobber nå på spreng for å rette feilen. Problemet skyldes en sentral komponent i systemet, en stor maskin, gikk ned.

Mobil- og nettbank er nede, og minibankene fungerer ikke.

– Vi vet har funnet ut hvor feilen ligger og holder nå på med ulike tiltak for å få systemet til å fungere igjen, sier Geir Remman, kommunikasjonsdirektør i Evry.

Andre banker også berørt

Evry er systemleverandøren for Sparebank 1 og over halvparten av bankene i Norge. Selskapet jobber nå på spreng for å rette feilen, sier Remman.

En av dem som er berørt av feilen er Skandiabanken.

– Kundene har ikke fått tilgang til nettbanken sin, og det er en del kunder som nå rapporter om at de heller ikke får betalt i butikk, og det er en stor ulempe for kundene våre, sa informasjonssjef i Skandiabanken Leif-Kjartan Bjørsvik.

Pressekontakt Christian Brosstad i Sparebank 1 kan bare beklage situasjonen.

Brosstad sier overfor Dagens Næringsliv at bankens kunder som har betalingskort med Visa Electron heller ikke fikk betalt i kortterminaler.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger