Hopp til innhold

Banebrytende norsk studie åpner for viktige kopimedisiner

Biologiske medisiner har revolusjonert revmatiske sykdommer som leddgikt og tarmsykdommer som Chrons og Ulcerøs kolitt. Medisinene er svært kostbare, men en ny norsk studie åpner for langt billigere kopimedisiner.

Wenche Staveland Hasselberg

FORNØYD: Pasient Wenche Staveland Hasselberg (til høyre) får behandling med biologisk medisin av sykepleier Renate Røe på Diakonhjemmet sykehus.

Foto: Ola Mjaaland

– Banebrytende, sier fagdirektør Steinar Madsen ved Statens legemiddelverk.

300.000 til 400.000 nordmenn er rammet av revmatisme eller tarmsykdommer, og rundt 25.000 av dem får i dag behandling med biologiske medisiner.

200 millioner

Renate Røe sykepleier

Sykepleier Renate Røe blander en ny dose Remsima.

Foto: Ola Mjaaland

En av disse medisinene er Remicade. Kopien – eller det såkalt «biotilsvarende» preparatet – heter Remsima. Og nå er det klart: Billigkopien er like bra som originalen. Den koster under halvparten og sparer alene Norge for 200 millioner kroner årlig.

Det er likevel i utlandet at potensialet er stort for billigere versjoner av de dyre biologiske medisinene.

– Bruken av disse kostbare legemidlene er mye mer begrenset i land med dårlig økonomi, enn for eksempel i Norge. Derfor håper vi at tilgang på rimeligere legemidler vil gi behandling for flere mennesker, sier professor Tore K. Kvien ved Universitetet i Oslo, som har ledet studien.

Professor Tore K. Kvien

Professor ved UiO, Tore K. Kvien, er leder ved revmatologisk avdeling på Diakonhjemmet sykehus og har ledet studien.

Foto: Ola Mjaaland

Statlig og ikke kommersiell

NOR-SWITCH-studinen er fullfinansiert over det norske statsbudsjettet med 20 millioner kroner, og derfor svært verdifull. Studier gjennomføres vanligvis av farmasøytisk industri med bevilgninger fra kommersielle aktører.

– Dette er et gjennombrudd, fordi det viser at å bytte fra originalpreparat til biotilsvarende er trygt. At studien er finansiert av den norske stat, gjennom statsbudsjettet, har vakt internasjonal oppsikt, sier Kvien.

Studien viste samme resultater for originalen og kopien, både når det gjelder effekt, bivirkninger og dannelse av antistoffer mot legemidler.

– Følte meg som en gammel dame

Det var i 2014 at prosjektet startet, ledet av Diakonhjemmet, sammen med 25 sykehus og pasienter i hele Norge. 482 personer gikk med på å bli med på en såkalt randomisert, dobbeltblind studie. Halvparten fikk den originale biologiske medisinen Remicade, mens den andre halvparten fikk det biotilsvarende preparatet Remsima – en kopi av Remicade.

En av pasientene var Wenche Staveland Hasselberg, som har psoriasis leddgikt. Leddbetennelsene og hudsykdommen var svært plagsom da hun var yngre og ikke hadde ordentlig medisin.

Wenche Staveland Hasselberg behandles

Overlege Guro Løvik Goll ved Diakonhjemmet sykehus ser at hendene til Wenche Staveland Hasselberg er nesten fri for betennelse.

Foto: Ola Mjaaland

– Jeg følte meg som en gammel dame da jeg var 30 og 40 år. Nå er jeg over 50 og føler meg yngre, sier hun.

«Ofret seg» for forskningen

På starten av 2000-tallet fikk hun biologisk medisin som revolusjonerte livet hennes. Og i 2014 sa hun ja til å bli med studien der hun altså risikerte å få en annen medisin.

– Det er skummelt å skifte en medisin som fungerer så bra. Men jeg har vært pasient her i 30 år og følt meg veldig trygg. Jeg ville være med på så viktig forskning med mål om at flere kan få tilgang til medisin. Jeg vil gi noe tilbake for veldig god hjelp og en kostbar medisin, sier Staveland Hasselberg.

Steinar Madsen

Medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Dette er noe de store legemiddelfirmaene ikke liker. I Norge er det særlig to medisiner som er byttet ut med kopier som har tatt henholdsvis 95 og 80 prosent av markedet. Det er blitt en konkurranse som er bra, sier Madsen i legemiddelverket.

Konsekvensene av studien og de gode resultatene vil kunne revolusjonere behandlingen av millioner av pasienter i verden.

– Dette betyr at i årene som kommer så kommer det enda flere biotilsvarende legemidler. Så vi snakker om en eksplosjon eller tsunami av disse medisinene, sier Kvien.

Nye kreftmedisiner

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener Norge og resten av verden vil nyte godt av studien som kostet Norge 20 millioner og ga en innsparing på 200 millioner. Han vil bruke de sparte pengene på nye medisiner.

– Studien viser at vi kan gi like god behandling, men også spare penger. Pengene kan vi bruke til nye legemidler, for eksempel de nye kreftlegemidlenes, sier Høie.

Bent Høie - entreprenørservice - Førde

Helse- og omsorgsminister Bent Høie er fornøyd med resultatene av studien.

Foto: Thomas Brakstad / NRK

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger