Hopp til innhold

Bama trekker «Eksotisk Miks» etter salmonellasmitte

Fjerner «Eksotisk Miks» fra markedet etter at minst 21 personer i ti norske fylker er smittet av mage- og tarmbakterien Salmonella Agbeni.

«Eksotisk Miks» fra Bama trekkes tilbake etter mistanke om salmonella

Det er mistanke om at «Eksotisk Miks» fra Bama kan være smittekilden til salmonellautbruddet.

Foto: Mattilsynet

I tillegg er det mistanke om smitte i ni andre tilfeller.

Flere av personene som har blitt syke under det pågående utbruddet av salmonella har spist dette produktet, men det er for tidlig å konkludere med at dette er smittekilden, opplyser Mattilsynet i en pressemelding.

«Eksotisk Miks» er en blanding av nøtter og tørket frukt

Avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet

Line Vold er avdelingsdirektør i Norsk institutt for folkehelse.

Foto: Andreas Krantz / NRK

– Vi vet at flere av personene som har blitt syke under det pågående utbruddet av salmonella har spist denne tørkede fruktblandingen. Det er sendt produktprøver til analyse, men svarene er foreløpig ikke klare, sier Karina Kaupang, direktør i avdeling mat i Mattilsynet.

Avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet opplyser i kveld at etterforskningsarbeidet nå er over i en ny fase. Mattilsynet, Veterinærinstituttet og Folkehelseinstituttet arbeider nå med å bekrefte mistanken, sier hun. Resultatet fra analyser av produktet er ventet i begynnelsen av neste uke.

Prøvene fra de smittede er tatt i januar og februar. De aktuelle personene er i alderen fra to til 91 år. Inkludert de mistenkte tilfellene er altså 30 personer rammet, 12 menn og 18 kvinner. De er bosatt i Oslo, Akershus, Østfold, Vestfold, Vest-Agder, Rogaland, Møre og Romsdal, Trøndelag og Nordland.

Sjelden salmonella

Salmonellasmitten kan komme fra en frukt- og nøttemiks som blir solgt over hele landet.

Foto: Åse Karin Hansen/NRK

Bama har valgt å trekke tilbake «Eksotisk Miks» i pakninger på 400 gram tilbake fra markedet på eget initiativ. Selskapet opplyser at det aktuelle partiet har vært i salg siden 15. november i NorgesGruppens kjeder over hele landet, altså Spar, Meny, Jacobs, Joker, Kiwi og Meny. Partiet er også solgt i Bunnpris-butikker.

Avføringsprøver

Så langt er det bekreftet samme salmonellasmitte hos 21 personer, fordelt på ti norske fylker. Smitten skyldes mage- og tarmbakterien Salmonella Agbeni. I tillegg er det mistanke om at ytterlige ni personer er smittet.

Avføringsprøver fra pasientene er analysert på Folkehelseinstituttets laboratorium i Oslo.

Her får vi inn bakterieprøver av avføring fra salmonellapasienter . Disse er sendt inn av lokale laboratorium. Vi kan sjekke om bakteriene matcher med DNA-profilen til salmonellabakterien som er oppdaget hos pasienter andre steder i landet. På den måten kan vi finne ut om det er snakk om et utbrudd, sa Line Vold, avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet, til NRK tidligere i dag.

I jakten på smittekildene har Mattilsynet gjort omfattende intervjuer av dem som er smittet. I intervjuene undersøkes det blant annet hva pasientene har spist og hvor de har vært.

Salmonellautbruddet vokser i omfang

Dette er symptomene

Salmonellose skyldes infeksjon med bakterien Salmonella. De vanligste symptomene er diaré, hodepine, magesmerter, kvalme og mulig feber.

Bakterien smitter i all hovedsak gjennom mat. De vanligste smittekildene er kjøttprodukter, særlig svin og kylling, men også egg, melk, skalldyr, grønnsaker og krydder kan være smittekilde.

Hvert år blir det meldt om mellom 900 og 1300 sykdomstilfeller til Folkehelseinstituttet. De aller fleste har blitt smittet i utlandet.

AKTUELT NÅ