NRK Meny
Normal

– KrF er ikke et lite tulleparti

– Jeg er oppriktig lei meg for at jeg kalte KrF et tulleparti, var hovedbudskapet til Frps Mazyar Kehsvari da han møtte til Politisk kvarter. Denne uka skal de to bli enige med både Høyre og Venstre om hvordan pengene skal brukes i Norge det neste året.

Politisk kvarter

Det lå an til temperaturøkning på borgerlig side etter at Fremskrittspartiets Mazyar Keshvari fredag kalte samarbeidspartner Krf et tulleparti i Dagsavisen.

– Lei meg

Det var blant annet KrFs alternative budsjett og krav om en mer «human asylpolitikk», som hadde fått Keshvari til å reagere, men i dag kom unnskyldningen.

– KrF er ikke et lite tulleparti. Jeg er svært lei meg for at jeg kom med en sånn sleivete kommentar, var beskjeden fra Mazyar Keshvari da han møtte Hans Olav Syversen i studio.

Men til tross for at unnskyldningen for den «sleivete kommentaren» ble godtatt, så var kritikken han kom med i den forbindelse like gyldig.

– Jeg reagerte spesielt på to av punktene KrF fremmet i sitt budsjett, nemlig det å få ned tempoet på uttransport av mennesker som ikke har beskyttelsesbehov i Norge, og den andre delen som går på dette med lukkede asylmottak, sier innvandringspolitisk talsmann i Frp, Keshvari.

I sitt budsjett taler KrF midt imot flere av regjeringens hjertesaker. Regjeringens skattekutt på formue reverseres. Det samme gjør milliardsatsingen på etterutdanning for lærere.

Totalt sett gjør KrF endringer på nesten åtte milliarder kroner på utgiftssiden. På skatte- og avgiftssiden omprioriteres det for om lag 9 milliarder kroner. KrF legger også opp til en mindre oljepengebruk enn regjeringen – totalt sett bruker de 2,5 milliarder kroner mindre enn det regjeringen har foreslått.

Spriker i asylpolitikken

Og selv om KrFs parlamentariske leder Hans Olav Syversen godtar Keshvaris unnskyldning, så er han ikke like overbevist om at kritikken har noe for seg.

– Det er klart jeg var litt overraska på fredag, siden dette er partiet vi skal sette oss ned med og bli enige om en budsjettavtale med. Men når unnskyldningen kommer så synes jeg det er redelig, og jeg tar det med meg.

– Hva med substansen i kritikken?

Terje Breivik (V) og Hans Olav Syversen (Krf) i Vandrehallen i Stortinget

Finanspolitisk talsmann og nestleder Terje Breivik i Venstre og KrFs parlamentariske nestleder Hans Olav Syversen. Disse har en rekke og krav til regjeringen, og forventer å bli imøtekommet på flere av de.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Det er ikke riktig at vi ikke er til å stole på. Keshvari sier uttransport skal gjøres på en skikkelig måte, men jeg er sikker på at også han ser hva som har skjedd den siste uka. Hvor en enslig kvinne med barn ender opp med å få avslag, mens barnet får opphold. Man må sørge for at de som skal ut sendes ut, men ikke over stokk og stein.

Syversen understreker at når det gjelder lukkede asylmottak, så er det i dag ledige plasser på Trandum, og at nye plasser vil koste opp mot en million kroner per stykk. Det mener han ikke er en fornuftig bruk av pengene i budsjettet.

– Plasser på ordinære asylmottak koster et par hundre tusen kroner. Da mener vi at det ikke er behov for å bygge ut før det er et reelt behov.

– Ikke sabotasje

I sitt forslag til budsjett tar derfor KrF penger fra Frps hjertesaker, som flere tvangsreturer og flere lukkete mottak. Slik vil KrF gjøre det umulig for justisminister Anders Anundsen (Frp) å kunne fortsette sin strenge linje på feltet.

At det er snakk om brudd på samarbeidsavtalen er likevel både Keshvari og Syversen uenige i.

– Jeg mener våre forslag er i tråd med avtalen. men så må det sies at vi har en utfordring hvis punktene som vi har fått inn ikke iverksettes, sier Syversen.

– Det er ingen sabotasje av seirene Venstre og KrF fikk i avtalen, og vi har et svært godt og konstruktivt samarbeid som jeg ser for meg skal vare, avslutter Keshvari.

Regjeringens andre støtteparti, Venstre, legger frem sitt alternative statsbudsjett i dag klokken 11.30, og forhandlingene mellom regjeringpartiene og de to støttepartiene starter senere denne uka.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger