NRK Meny
Normal

Utøyaoffer ba om psykologhjelp - ble satt i kø

Tenåringen overlevde Utøya-massakren og ønsket å snakke med en psykolog. Først da fylkeslegen grep inn tok hjemkommunen affære.

Utøya, ofre, pårørende tilbake

MANGE SLITER: Pårørende og overlevende etter massakeren på Utøya går i land på øya for å se åstedet 20. august. NRK har snakket med flere familier som nå etterlyser et bedre støtteapparat i kommunene.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Fylkeslege i Møre og Romsdal, Christian Bjelke.

Christian Bjelke er fylkeslege i Møre og Romsdal.

Foto: NRK

NRK Dagsrevyen kan fredag avdekke at oppfølgingen som ble lovet ofrene etter skytemassakren på Utøya 22.juli allerede har sviktet.

Selv om regjeringen gjentatte ganger har lovet familiene umiddelbar hjelp, svikter apparatet flere steder i landet.

Måtte vente

Seks uker etter terrorangrepet har den nasjonale støttegrupppen etter terroren allerede fått et titalls henvendelser fra bekymrede pårørende som ikke får den hjelpen de føler at de trenger.

Video Får ikke skikkelig oppfølging

VIDEO: Får ikke skikkelig oppfølging

Hovedbekymringen er at forskjellene i kommunene er så store.

Familiene har fått beskjed om at de bare må ta kontakt om de trenger noe, men flere av familiene NRK har snakket med syns ikke dette er godt nok.

I Møre og Romsdal ble en tenåring som ba om psykologhjelp satt i kø. Først da fylkeslegen i kommunen grep inn fikk vedkommende hjelp.

Fylkeslegen innrømmer overfor NRK at apparatet har sviktet.

Tore Høyer er bistandsadvokat etter Utøya-massakren.

Bistandsadvokat Tore Høyer er bekymret over at det er vanskelig for ofrene å nå fram.

Foto: NRK

– Dette var en helt spesiell situasjon. Vi hadde kontakt med spesialhelsetjenesten i Møre og Romsdal. Vi var enige om at vedkommende skulle få hjelp. Derfor skulle ikke dette ha skjedd, sier fylkeslege i Møre og Romsdal Christian Bjelke til NRK.

Ba om advokathjelp

I Sør-Trøndelag fikk en av ungdommene som overlevde Utøya beskjed om at det var én måneds ventetid hos pyskologtjenesten i kommunen.

Først da familien kontaktet advokat og støttegruppen i Sør-Trøndelag, fikk tenåringen hjelp.

Familiens advokat er bekymret.

– Familiene jeg har oppdrag for i Sør-Trøndelag sliter med to ting; De sliter med å få kontakt med helsemyndighetene. Når de først får kontakt, sliter de med å få oppfølging, sier bistandsadvokat Tore Høyer til NRK.

NRK-spesial: Les alle sakene om terroren mot Norge

Utvika

BLOMSTERHAV: Mange mennesker har hatt et behov for å vise sin støtte med ofre og pårørende etter 22.juli. Her fra Utvika ved Utøya.

Foto: Sindre Thoresen Lønnes / Scanpix
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger