BA-eier vurderer å kjøpe Norwegian

Eierselskapet til British Airways har kjøpt 4,6 prosent av flyselskapet Norwegian, og vurderer å by på hele selskapet. På Oslo Børs stiger aksjekursen nesten 40 prosent.

Baalsrud på flyhalen

FLYR HØYT: Eierselskapet til British Airways har kjøpt 4,6 prosent av aksjene i Norwegian og vurderer å legge inn bud på resten. Nyheten tar Norwegian fullstendig på senga torsdag.

Foto: Norwegian

Bjørn Kjos

KAN SMILE BREDT: Bjørn Kjos er Norwegians sterke mann, og eier 26,8 prosent av aksjene i selskapet. Spørsmålet er nå hvordan han stiller seg til et eventuelt salg til det britisk-spanske eierselskapet til BA.

Foto: Åse Røysland / NRK

Aksjekursen i flyselskapet Norwegian går rett til værs. I skrivende stund er kursen opp nesten 40 prosent.

Det skjer etter at Bloomberg publiserte en sak om at eierselskapet til flyselskapet BA, IAG SA, vurderer å legge inn bud på Norwegian.

Nyhetsbyrået skriver at BA-eieren ved et eventuelt kjøp vil kunne sikre seg større markedsandeler i lys av en stadig sterkere konkurranse fra lavprisselskaper.

Har kjøpt nesten fem prosent

International Airlines Group (IAG) bekrefter i en melding at selskapet vurderer å by på hele Norwegian, og har kjøpt 4,6 prosent av aksjene i markedet.

Oslo Børs innførte stans i handelen med Norwegian-aksjer, en såkalt børspause som varte i i overkant av 40 minutter. Børspausen er nå over.

Selskapet skriver i meldingen at det vurderer Norwegian som en attraktiv investeringsmulighet, og at det vil innlede diskusjoner med ledelsen i Norwegian i kraft av å være en betydelig minoritetsaksjonær.

– Spørsmål om ledelsen og eiere ønsker å selge

Jacob Pedersen, analysesjef i Sydbank

ANERKJENT: Jacob Pedersen, analysesjef i danske Sydbank, har analysert Norwegian i en årrekke. Han er svært overrasket over nyheten.

Foto: Sydbank

Analysesjef Jacob Pedersen i danske Sydbank regnes som en av de fremste analytikerne på Norwegian.

Han sier til NRK at han er svært overrasket over nyheten, og at det nå blir spennende om Norwegians ledelse og eiere vil ønske å selge til BAs eier.

– Men det er ingen tvil om at BA, dersom de lykkes med å overta Norwegian, vil ta et tigersprang fremover når det gjelder deres posisjon på langdistanseflyvninger, sier Pedersen til NRK.

Norwegian ikke orientert på forhånd

Ledelsen i Norwegian er tydeligvis tatt på senga av nyheten.

Charlotte Holmberg i Norwegian sier til NRK at hun ikke ønsker å kommentere et eventuelt bud på Norwegian fra IAG, og kaller det spekulasjoner.

Men det er vel ikke spekulasjoner når IAG bekrefter at selskapet har kjøpt 4,61 prosent av Norwegian og vurderer å by på resten. Har dere ikke visst om dette?

– Nei, vi vil ikke kommentere spekulasjoner og har blitt kjent med dette gjennom media, sier hun.

I en melding til Oslo Børs klokka 12.07 skriver Norwegian at selskapet ikke kjente til at IAG har kjøpt seg opp til å bli blant selskapets største eiere.

SISTE NYTT

Siste meldinger