NRK Meny
Normal

Avviser svikt i kollektivfeltutbyggingen

NHO reagerer på manglende satsing på kollektivfelt i neste års statsbudsjett. Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen tilbakeviser påstandene om liten satsing, og lover flere nye kilometer

Ingen kollektivfelt

KOLLEKTIVFELT: Det går altfor sakte for bussene på veiene i Oslo, mener NHO. Nå opplyser Vegdirektoratet at det ikke er satt av penger til nye kollektivtransporttiltak i 2016. Arkivbilde av tett trafikk på E6 nordover fra Oslo.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

I morges reagerte NHO Transport sterkt på at de ikke finner noen satsing i statsbudsjettet på kollektivfelt for buss.

– Det er helt tragisk, sier bussjåfør Håvard Kolby i Unibuss. Han står daglig i stampe med 24-bussen i Oslo-trafikken, i kø på Ring 3 – på lik linje med privatbilene.

Adm.dir. Jon Stordrange i NHO følger opp:

Jon H Stordrange

Jon H. Stordrange i NHO transport mener det er behov for mange flere kilometer med kollektivfelt.

Foto: John Petter Reinertsen / NHO Transport

– Ifølge Ruter har Oslo-bussene en gjennomsnittsfart på 18 kilometer i timen. Det er veldig lavt. I Helsinki er gjennomsnittsfarten 26 kilometer i timen, nesten 50 prosent høyere, sier han.

Vegdirektoratet bekreftet overfor NRK at «…innenfor programområdet Kollektivtransporttiltak og universell utforming er det ikke funnet rom for å starte nye tiltak i 2015 og 2016…»

I handlingsplanen til Vegvesenet det planlegges bygging av totalt elleve kilometer kollektivfelt i perioden 2014–2017.

Men samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen avviser at det ikke bygges i år.

– Det bygges mange steder og bevilges midler også i 2016-budsjettet under flere programposter. Det er en egen programpost for kollektivfelt og universell utforming, og der ligger det rundt 90 millioner fra staten og rundt 55 millioner fra eksterne kilder. I tillegg ligger det 1,3 milliarder kroner i belønningsordning for kollektivtiltak i byene, så det skal brukes nesten 1,5 milliarder på kollektivsatsing.

– Hvor mange kilometer kollektivfelt håper du på i 2016?

– Det er usikkert, men i 2014 var planen to kilometer, vi endte opp med nesten seks. Når ting offisielt blir åpnet, vet jeg ikke ennå, men vi har ikke sendt tildelingsbrevet til vegvesenet for hvordan de skal disponere pengene og hva slags oppgaver vi forventer at de skal gjøre i 2016.

Det er Vegdirektoratet som har opplyst at det ikke skal bygges nye kollektivfelt i 2016.

– I den mailen som jeg oppfattet ble send til NRK, står det at det ikke skal åpnes nye kollektivfelt. Men det betyr ikke at det ikke skal bygges nye kollektivfelt. Det bygges veldig mye.

– Kan det åpnes kollektivfelt i 2016?

– Det tror jeg absolutt., sier Solvik-Olsen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger