Hopp til innhold

Avviser streikebryteri på Gardermoen

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

På Gardermoen merkes knapt vekterstreiken selv om 110 vektere er tatt ut i streik. Flyplassen flytter vektere som ikke streiker der det er mest behov for dem.

Informasjonssjef ved Oslo Lufthavn Gardermoen (OSL), Jo Kobro

Jo Kobro avviser påstander om streikebryteri.

Foto: Gunnar Sakshaug / NRK

– Dette er på grensen til streikebryteri, sier leder for de streikende utenfor landets hovedflyplass, Knut Marius Gaarder.

– Flyplassen gjør det de kan for å erstatte de streikende, og gjør streiken lite merkbar, sier han.

– Sikkerheten blir ivaretatt

NRK.no har mottatt henvendelser om at vektere, som blir omplassert og brukt i sikkerhetskontrollen på Gardermoen, ikke har god nok utdanning.

Dette avviser presseansvarlig på Gardermoen, Jo Kobro.

– Vi har kvalifiserte folk på plass, sier Kobro til NRK.no

Gardermoen har en avtale med G4S og foreningene om hvordan de skal håndtere dette.

– Vi disponerer de mannskapene som er på plass på de posisjoner som har behov. Det betyr at hvis det er lite behov et sted så kan man flytte en person til der hvor behovet er større. Dette er omforent med G4S. Så dette er ikke streikebryteri, sier Kobro.

Kommunikasjonssjef i G4S Aviation Security, Maria Conradi, sier at ingen som står i sikkerhetskontrollen på Gardermoen mangler nødvendig kvalifikasjoner.

Kobro får søtte

– Det er ikke streikebryteri når Avinor flytter vektere innenfor rammene av deres arbeidsplikt, sier professor i arbeidserett Henning Jakhelln til NRK.

– At enkelte er i streik, forhindrer ikke arbeidsgiver å omdisponere vektere, sier han.

2500 vektere i streik

Vekterstreiken ble i dag trappet opp. Totalt er nå nesten 2500 vektere tatt ut i streik. Ved flere flyplasser er mesteparten av rutetrafikken innstilt.

Petter Furulund

Petter Furulund sier vekterne oppfører seg som unger.

Foto: Lars Thomas Nordby / NRK

Oslo Lufthavn Gardemoen er arbeidsplassen til 750 vektere. I dag ble ytterligere 51 ansatte fra G4S Aviation Security tatt ut i streik. Etter dagens opptrappingen er 110 vektere på Gardermoen i streik.

Det er vekterne som er organisert i Norsk Arbeidsmandsforbund som er permittert.

Forbundsleder Erna Hagensen i Norsk Arbeidsmandsforbund sier de krever en rettferdig lønn for en av landets dårligst betalte yrkesgrupper.

Gardermoen er ikke den flyplassen som er ikke hardest rammet av streiken, men Knut Marius Gaarder tror passasjerene likevel vil merke den i dagene som kommer.

Video Rammer flytrafikken

Knut Marius Gaarder sier det grenser til streikebryteri når vektere blir omdisponert.

– Streikebryteri på Sola

– Sikkerheten på Gardermoen blir ivaretatt, og vi har ikke satt inn ekstra bemanning på grunn av streiken, sier Conradi.

På Sola mener de tillitsvalgte i Securitas at omdisponering av folk der er streikebryteri.

Flyplassjef Leif Anker Lorentsen mener på sin side at de holder seg innenfor regelverket.

– Vi har fått opplyst av ledelsen i Securitas at omdisponering av vektere er godt innenfor regelverket, sier Lorentsen.

Men hovedtillitsvalgt i Securitas Transport Aviation deler ikke hans synspunkter.

– Når de tar inn folk fra uteposisjoner og setter de inn i slusene hvor det er tatt ut folk i forbindelse med konflikten, så anser vi det som streikebryteri, sier hovedtillitsvalgt Terje Mikkelsen i Securitas Transport Aviation.

Oppfører seg som unger

Uenigheten dreier seg først og fremst om penger. Arbeidsgiverne NHO Service mener at de har tilbudt mer enn det de ansatte i industrien fikk, mens Norsk Arbeidsmandsforbund mener at tilbudet er langt dårligere.

Fordi partene står så langt fra hverandre, foreslo Petter Furulund, som er direktør for NHO Service, at man skulle forsøke med en frivillig lønnsnemnd, men dette ble avvist av Arbeidsmandsforbundet.

Furulund representerer arbeidsgiverne i konflikten. Han er svært frustrert over oppførselen hos motparten.

– De tillitsvalgte for vekterne oppfører seg som unger i en leketøysbutikk. De vil ha alt, og vi må prøve å forklare dem at de bare kan få én leke, sier Furulund til Dagbladet.no

AKTUELT NÅ