Hopp til innhold

Avviser overvåking av norske borgere i Norge

Sjef for Etterretningstjenesten, generalløytnant Kjell Grandhagen, avviser at norske borgere er blitt overvåket av amerikanerne i Norge. Han innrømmer også at han ikke har spurt dem om de driver med overvåking i Norge.

Generalløytnant Kjell Grandhagen

E-tjenesten avviser påstand om overvåking

I dag meldte Dagbladet at USA skal ha overvåket 33 millioner norske mobilsamtaler i løpet av én måned. Angivelig har avisen fått tak i det som skal være hemmelige dokumenter fra den spionsiktede varsleren Edward Snowden.

Dokumentet har tittelen «Norway – Last 30 days» og viste ifølge Dagbladet at det i perioden 10. desember 2012 til 8. januar 2013 ble registrert 33.186.042 samtaler på norsk jord.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

Deler med samarbeidspartnere

Dagbladet

OPPSLAG TILBAKEVIST: Dette var dagens forside i Dagbladet, der avisen mente at amerikanerne har overvåket nordmenn i Norge.

– Det er ikke korrekt at det dreier seg om amerikansk etterretningsinnsamling i Norge. Tallene er ikke norske trafikktall, men trafikk i konfliktområder i utlandet, sier sjef for Etterretningstjenesten, generalløytnant Kjell Grand Hagen på en pressekonferanse.

Les også: Hevder USA overvåket 33 millioner norske mobilsamtaler

Les også: Slik fikk Snowden tilgang til topp hemmelige dokumenter

Les også: Solberg: – Ikkje rart eller overraskande

Han understreker at materialet som er hentet inn, er data som er hentet fra utlandet.

– Norsk etterretning driver egen innsamling av etterretningsmateriale som støtte til militære operasjoner i utlandet. Norsk etterretningstjeneste deler denne informasjonen med utenlandske samarbeidspartnere, også NSA.

På pressekonferansen stilte TV 2s reporter spørsmål til Grandhagen om han har spurt amerikanerne om de driver med overvåking i Norge.

– Vi driver ikke med den type spørsmål til partnere, vi forutsetter at man ikke gjør dette mellom gode allierte, sier han.

Grandhagen mener at Dagbladet har misforstått materialet de sitter på.

– Øvrige deler av amerikansk etterretningsvirksomhet har jeg ikke grunnlag for å uttale meg om, men det er ingen informasjon om at amerikanerne driver slik virksomhet i eller mot Norge, slår Grandhagen fast.

Les også: Post- og teletilsynet: – Overvåking av norsk mobiltrafikk er ulovlig

Lovlig datainnhenting

Han sier også at det Norge gjør er fullt lovlig hjemlet i norsk lov og er i tillegg omtalt i EOS-utvalgets årsrapport for 2012.

– Den innhentingen vi driver er fullt lovlig virksomhet som er hjemlet i norsk lov. E-tjenesten innhenter materiale til støtte for norske militære styrker i utlandet. Vi innhenter datatrafikk for styrkebeskyttelse, sier Grandhagen.

Han mener det er nødvendig at norsk etterretning deler sitt materiale med sine utenlandske samarbeidspartnere.

– Vi deler fordi det er så viktig å beskytte norske soldater mot terror. Dette er ikke noe vi klarer å gjøre alene, derfor deler vi. Opplysninger om norske borgere luker vi bort og vi har mekanismer for dette, slår han fast.

– Vår oppgave er å varsle

Tidligere i dag gikk Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) ut og benektet at de hadde noe samarbeid med USA om overvåking.

– Det er ikke vår oppgave å registrere mobilsamtaler. Vår oppgave er å varsle og forebygge dataangrep, sier informasjonssjef Kjetil Berg Veire i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) til NTB.

Veire sier NSM er ukjent med Dagbladets opplysninger om at amerikanske myndigheter skal ha registrert 33 millioner norske telefonsamtaler. Han avviser også at etaten på noen som helst måte har bidratt til en slik kartlegging.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger