Avviser ny lederstrid i Sp

STORTINGET (NRK.no): NRK vet at flere i Sp frykter den knusende evalueringsrapporten skal føre til en ny lederstrid i partiet. – Det er en uaktuell problemstilling, sier Ola Borten Moe.

Ola Borten Moe

ALVOR: Ola Borten Moe sier partiet tar evalueringsrapporten på alvor. Blåveisen skyldes et basketak med stormen «Ivar» .

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Nestlederen ankom onsdagens sentralstyremøte med plaster og blåøye etter et ublidt møte med uværet «Ivar». Det kan også bli harde tak når partiet i dag skal behandle rapporten som evaluerer hvorfor partiet i høst gjorde sitt svakeste valg i historien.

– Jeg håper det blir et konstruktivt og godt møte, som danner grunnlaget for å ta partiet videre fram til landsmøtet og valgene i 2015 og 2017.

Er du klar til å ta over hvis Liv Signe Navarsete ikke har krefter lenger?

Det er ikke en aktuell problemstilling. Vi er alle valgt av landsmøtet i år, fram til landsmøtet i 2015, sier Borten Moe til NRK.

Rapporten beskrives som drepende

Etter det NRK får opplyst inneholder evalueringen kritikk av partiledelsen. Særlig mediehåndteringen til partileder Liv Signe Navarsete får hard medfart. Enkelte kilder beskriver innholdet som «drepende».

Nærmere 500 fylkeslag, lokallag og enkeltpersoner har sendt inn innspill til evalueringsutvalget. Det er også gjort flere dybdeintervjuer med sentrale personer i ledelsen.

Ifølge VG gir flere uttrykk for at den tidligere striden mellom Navarsete og Boren Moe har vært ødeleggende for partiet.

Lover at ledelsen skal ta ansvar

Borten Moe vil i dag ikke kommentere innholdet i rapporten før sentralstyret har behandlet saken, men sier partiet tar evalueringen på alvor.

– Jeg er enig i at dette er en rapport som peker på en god del svakheter som partiet må ta tak i. Det er ansvar for ledelsen og sentralstyret og ta grep, sammen med fylkeslagene og stortingsgruppen.

– Er du enig i at den dårlige kulturen og stemningen i ledelsen bidro til det svake valgresultatet?

– Jeg vil ikke kommentere rapporten før den blir lagt fram, men jeg vet at rapporten peker på mange ting vi må bli bedre på. Det er jo poenget med denne type evalueringer.

NRK har snakket med flere Sp-kilder som sier det er bekymret for at rapporten kan føre til nye spekulasjoner og stridigheter rundt ledelsen.

– Jeg er ikke bekymret for selve innholdet, men for hva spillet rundt kan gjøre med stemningen i partiet, sier en kilde.

Vedum : – Slitsomt

Andre nestleder Trygve Slagsvold Vedum legger ikke skjul på at åpenhet koster.

– Men jeg synes det er imponerende at vi har så grundige evalueringsprosesser. Det er lagt ned store ressurser og arbeid her, og det tror jeg vi kommer til å lære av, sier han.

Liv Signe Navarsete

GODT HUMØR: Liv Signe Navarsete var blid som ei sol, men ordknapp, da hun ankom sentralstyremøtet.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Senere i dag blir rapporten offentliggjort, slik at alle kan sette seg inn i Senterpartiets interne forhold.

– Det at man kjører så åpne runder er selvfølgelig litt mer slitsomt, sier Vedum før han går inn til sentralstyremøtet.

Liv Signe Navarsete var mindre snakkesalig da hun ankom dagens møte.

Det eneste hun vil snakke om var hva hun skulle spise til frokost.

– Jeg skal lede møtet som vanlig, og først skal jeg spise gammelost.

SISTE NYTT

Siste meldinger