Hopp til innhold

Avviser at 22. juli-rapport er misbrukt for å kutte politidistrikter

Kritikken mot politiet etter 22. juli-tragedien er misbrukt, mener politifolk. Ikke riktig, mener politikere.

Anders B. Werp

IKKE MISBRUKT: Konklusjonene til Gjørv-kommisjonen om politiets arbeid under Utøya-terroren er ikke misbrukt, sier Høyres Anders Werp.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Tidligere leder i Politiets fellesforbund Arne Johannessen mener Gjørv-kommisjonens rapport om politiets innsats på Utøya i 2011 er tildels misbrukt for å nedlegge politidistrikter og sentralisere politiet.

Arne Johannessen

LENSMANN: Arne Johannessen mener Gjørv-kommisjonens rapport er misbrukt.

Foto: Noralv Pedersen/NRK

Johannessen er nå regionlensmann i Sogn.

22. juli-kommisjonens rapport inneholder en detaljert gjennomgang av hva som skjedde på politisiden da Anders Behring Breivik drepte 77 mennesker en sommerdag for fem år siden. Den ble del av arbeidgrunnlaget da Stortinget vedtok nærpolitireformen.

Rapporten pekte blant annet på at det hadde vært mulig å organisere en politiaksjon raskere, og at gjerningsmannen kunne ha vært stanset tidligere.

Til Aftenposten sier Johannessen at argumentene ble brukt til å oppnå færre politidistrikter og en kraftig sentralisering.

Antall politidistrikter halvert

Antall politidistrikter er kuttet fra 27 til 12 og antall tjenestesteder redusert. Det er også innført strengere krav til responstid.

Johannessen mener at fokuset i politiet er flyttet mot beredskap, utstyr og operativt mannskap. Dette går på bekostning av forebyggende arbeid og etterforskning, mener han.

Men at rapportens konklusjoner skal være misbrukt for å tvinge gjennom den store omorganiseringen av politietaten, avvises tvert av Høyres justispolitiske talsmann Anders Werp

– Rapporten er absolutt ikke misbrukt, sier Werp.

– Rapporten ga innsikt

Han sier at arbeid med å forbedre struktur og organisering i politiet var i gang før terrorangrepet i 2011.

– 22. juli-rapporten ga oss deretter et viktig beslutningsgrunnlag og en nødvendig innsikt i hvordan politiet var organisert. Deretter fikk vi politianalysen som fortalte oss at politiet verken var innrettet eller organisert for å møte kriminalitetsutviklingen. Alt dette i sum var viktig for Stortinget da vi vedtok nærpolitireformen, sier Werp.

Kritikk mot rapporten

Anstein Gjengedal

FOR BASTANT: Oslos tidligere politimester Arnstein Gjengedal mener Gjørv-kommisjonen var for bastant i sine konklusjoner.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Men kritikken har ikke stilnet. Oslos tidligere politimester, Anstein Gjengedal, uttalte til Aftenposten nylig at rapporten ble en opplest og vedtatt sannhet.

Han mener den er for bastant. Han sier det er mye der han ikke kjenner seg igjen i, særlig når det gjelder holdninger og kultur i politiet.

De siste utspillene om Gjørv-kommisjonens rapport kommer etter en kronikk i Politiforum signert forsker Helge Renå. Han mener politiledelsen ikke uten videre bør legge konklusjonene i rapporten til grunn når politiet skal gjennom en omfattende reform.

AKTUELT NÅ