Avtroppende PST-sjef om Wara-saken: – Det er en trist situasjon

Benedicte Bjørnland har i dag sin siste dag som PST-sjef, og går over til jobben som politidirektør. Hun sier til NRK at den siste tiden har vært preget av at PST etterforsker en sak som omhandler deres øverste sjef.

TRIST: Avtroppende PST-sjef Benedicte Bjørnland sier Wara-saken er trist.

Det ble ingen rolig avslutning for PST-sjefen, i går ble det klart at Laila Anita Bertheussen, samboeren til – nå avgåtte – justisminister Tor Mikkel Wara, er mistenkt for å stå bak alle trusselhendelsene mot Wara.

I går opplyste statsminister Erna Solberg at Wara fikk avskjed i nåde.

– En usedvanlig krevende situasjon

På spørsmål om hvordan det har vært å etterforske en sak som omhandler den øverste sjefen i justis-Norge, er svaret tydelig:

– Det er selvfølgelig en spesiell situasjon at justisministeren har status som fornærmet i en straffesak, og at hans samboer er siktet i den ene hendelsen og mistenkt i de øvrige. Det sier seg selv at det er en spesiell sak for PST, vi etterforsker vår øverste sjef, men det har ikke vært tvil om at påtalemyndigheten er uavhengig i Norge, sier Bjørnland.

– Hvordan har det vært å gi beskjed til sin øverste sjef om at samboeren er siktet for trusler mot ham?

– Det har vært noen tilleggsdimensjoner i denne saken som jeg personlig, som nå går av som PST-sjef, synes har vært triste. Det må være usedvanlig krevende situasjon for familien, sier Bjørnland.

PST

KREVENDE: Som øverste sjef i PST er det Benedicte Bjørnland har vært ansvarlig for å etterforske truslene mot Tor Mikkel Wara.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Hun presiserer at PST har vært opptatt av å være ryddige, og at de har fått jobbe i fred uten politisk innblanding.

– I går ble det kjent at samboeren til Wara er mistenkt for alle trusselhendelsene mot Wara. Hvordan er et å forlate PST i denne situasjonen?

– Man kan jo aldri planlegge slike ting, jeg ble utnevnt til denne jobben i desember i fjor. Jeg er helt sikker på at PST klarer å håndtere den etterforskningen utemerket uten meg.

53 år gamle Benedicte Bjørnland er jurist og har tilbrakt det meste av sin yrkeskarriere i politiet. Siden 2012 har hun vært sjef for Politiets sikkerhetstjeneste (PST), men ble 20. desember 2018 utnevnt som politidirektør, med tiltredelse 1. april 2019.

AVTROPPENDE: PST-sjef siden 2012, Benedicte Bjørnland har sin siste dag på jobbe, før hun tiltrer som politidirektør.

Saken er oppdatert 30.03.2019 for å tydeliggjøre at PST ikke etterforsker tidligere justisminister Tor Mikkel Wara. Han har status som fornærmet i saken.

SISTE NYTT

Siste meldinger