Hopp til innhold

Nytt Märtha-samarbeid kan ryke

Epilepsiforbundet bekrefter at bråket rundt prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett bidro til at de valgte å avslutte samarbeidet med prinsessen. Nå sier nok et forbund til NRK at de vurderer å avslutte samarbeidet med prinsessen.

Prinsesse Märtha Louise står på talerstolen under feiringen av Norsk Epilepsiforbunds 40-årsjubileum

BESKYTTER: Prinsesse Märtha Louise deltok som beskytter på feiringen av Norsk Epilepsiforbunds 40-årsjubileum i 2014. Men etter flere års beskytterskap valgte forbundet å droppe samarbeidet.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

– At dette er en utfordring for oss, er det ingen tvil om, sier generalsekretær Bo Gleditsch i Norsk Revmatikerforbund, ett av forbundene som prinsesse Märtha Louise er beskytter for i dag.

Han sier forbundet baserer seg på legevitenskapen, og at det har blitt en utfordring for forbundets integritet å ha prinsesse Märtha Louise som beskytter.

Han sier at Norsk Revmatikerforbund nå vil vurdere om de skal avbryte samarbeidet med prinsessen, eller om det kan bli aktuelt å ikke be om forlengelse av beskytterskapet.

– Vi valgte å be om forlengelse av beskytterskapet for noen år siden. Allerede da var dette oppe til diskusjon, men den gangen mente man nok at fordelen var større enn ulempen. Det mener vi ikke nødvendigvis i dag, fordi dette har fått forgreininger, sier Gleditsch.

Også Foreningen for Muskelsyke sier onsdag at de vurderer det samme. Det forteller leder Patricia Melson til Dagbladet.

Epilepsiforbundet: – Det Verrett formidler, er mot vår etikk

Tidligere i kveld kunne NRK fortelle at Epilepsiforbundet valgte å bryte med prinsessen i 2020.

– Uroen rundt prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett ble en del av diskusjonen i forbundsstyret fordi vi er opptatt av skolemedisin, sier forbundsleder Bente Nordahl Langsø i Norsk Epilepsiforbund til NRK.

– Som pasientorganisasjon er vi opptatt av å jobbe tett med fagfolk og fremme det som er vitenskapelig bevist. Det Durek Verrett formidler, er mot vår etikk.

Prinsesse Märtha Louise hadde i flere år vært Epilepsiforbundets beskytter. En organisasjon blir som regel tildelt et beskytterskap og kongelig glans i fem år om gangen.

Når den perioden er løpt ut, kan organisasjonen søke om at beskytterskapet fortsetter.

Det valgte Epilepsiforbundet å ikke gjøre da åremålet gikk ut i 2020.

Ville ikke forlenge

Nå bekrefter forbundet at kritikken rundt prinsesseparet var én av faktorene som gjorde at de avsluttet samarbeidet.

Bente Nordahl Langsø

Generalsekretær Bente Nordahl Langsø bekrefter at uroen rundt Durek Verretts omstridte uttalelser er blant årsakene til at prinsessen ikke lenger er forbundets beskytter.

Foto: Epilepsiforbundet

– Det var en debatt i styret knyttet til om kongelig anerkjennelse vil fremme vår sak. På dette tidspunktet valgte forbundsstyret å ikke søke om nytt beskytterskap, sier Langsø.

Hun presiserer at forbundet skiller mellom prinsessen og Verrett, og at det var en helhetlig vurdering i styret som lå bak beslutningen.

NRK har spurt kongehuset om en kommentar til at støyen rundt prinsesseparet var blant årsakene til at Epilepsiforbundet ikke søkte om forlengelse.

«Ved vår rutinemessige gjennomgang av kongelige beskytterskap i 2020 registrerte vi at Epilepsiforbundet ikke søkte om forlengelse av prinsesse Märtha Louises beskytterskap,» skriver kommunikasjonssjef Guri Varpe ved Det kongelige hoff til NRK.

Prinsesse Martha Louise åpner Hundeskolen Veivisere

Prinsesse Märtha Louise er i dag beskytter for sju organisasjoner eller forbund. Blant dem er Blindeforbundet, og onsdag åpnet prinsessens deres nye anlegg for førerhunder.

Foto: Lise Åserud / NTB

– Livsfarlig budskap

Før Epilepsiforbundet brøt med prinsesse Märtha Louise i 2020, hadde de allerede i 2019 – mens prinsessen altså da var forbundets beskytter – kritisert Durek Verrett offentlig og advart mot de alternative behandlingsmetodene han fremmet.

Det var like etter at det våren 2019 var blitt kjent at prinsesse Märtha Louise og Verrett var kjærester, og de skulle ut på en turné med selvrealiserings-foredrag.

Verrett, eller sjaman Durek som han kaller seg, hadde da blant annet sagt at han kan hjelpe folk med å bli friske så sant de åpner opp for det selv, og at han med sine sjamanteknikker kan «rense kroppen» for oppsamlet gift.

Assisterende generalsekretær Jørn Sibeko utdyper nå Epilepsiforbundets syn.

– Mange av våre medlemmer har alvorlig epilepsi, og en del må leve med til dels livskvalitetsreduserende bivirkninger for å ha noenlunde kontroll på anfallene, sier han.

– Selvfølgelig kan da et budskap om at dette kan løses med en krystall eller medaljong eller homøopatiske midler være forlokkende, men det er også et budskap som er livsfarlig. Det finnes en rekke eksempler på mennesker som har dødd etter å ha seponert (avsluttet) medisiner på egen hånd uten å være styrt av lege.

Les også Prinsesse Märtha Louise nekta å svara på Durek-spørsmål

Prinsesse Martha Louise åpner Hundeskolen Veivisere

– Glansen i ferd med å falme

– Beskytterskap handler om å kaste glans. Dette antyder vel at glansen i ferd med å falme litt, sier forfatter og historiker Trond Norén Isaksen.

– Det som er alvorlig for kongehuset nå er at man har hørt uttrykk som kvakksalveri og svindel nevnt i samme åndedrag som kongehuset. Når det stilles spørsmål ved kongehusets integritet på den måten, da er det noe som kongehuset må tenke grundig gjennom.

Isaksen mener det kan bli nødvendig å skape større avstand mellom prinsessen og kongefamilien.

– Og mellom Durek Verrett og kongefamilien når han blir medlem av den. En del av de tingene han driver med er kanskje ikke helt forenelig med det kongehuset skal stå for og deres samlende funksjon.

Trond Noren Isaksen

Trond Norén Isaksen er historiker og forfatter av flere bøker om kongefamilien.

Foto: ISMAIL BURAK AKKAN / NRK

Vanskelig balansegang

Selv om medlemmer av kongefamilien skal kunne leve et privatliv, understreker Isaksen at de ikke kan gå inn og ut av rollen sin.

– Er man medlem av kongefamilien så reflekterer alt man gjør på kongefamilien.

Det er det som er den utrolig vanskelige balansegangen her. Det er ingen lett løsning på det. Det har vi også sett i andre land, som Storbritannia, at man sliter med å finne en meningsfull rolle for den som er nummer to.

Tidligere har det blitt bestemt at prinsesse Märtha Louise ikke skal bruke tittelen sin i kommersielle sammenhenger. En videre mulighet er ifølge Isaksen at hun slutter å representere kongehuset fullstendig.

Den ytterste konsekvensen, og kanskje det mest drastiske, ville kanskje være at man vurderer om hun skal beholde prinsessetittelen eller ikke.

Medaljong-storm

Den siste tiden har det stormet rundt Verrett, som nå er forlovet med prinsesse Märtha Louise, igjen.

Bakgrunnen er at Verrett hevdet han nektet sykehusbehandling og at i stedet en medaljong hjalp ham med å bli frisk etter koronasmitte.

Den samme medaljongen selger han på sin nettside for mer enn 2000 kroner.

Durek Verrett holder opp en medaljong

I en video på Instagram fortalte Durek Verrett sine over 260.000 følgere at han hadde brukt en medaljong for å bli frisk av korona.

Foto: Skjermbilde fra Durek Verretts Instagram

Da kongeparet var på fylkestur i Møre og Romsdal i forrige uke, kommenterte de for første gang sin kommende svigersønns omstridte uttalelser.

Kong Harald skrøt da av det norske helsevesenet og sa også at de kommer til å snakke med Verrett.

Da prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett ble intervjuet av TV 2 noen dager senere, sa prinsessen at de ennå ikke hadde snakket med kongen etter hans kommentar.

I dag var prinsesse Märtha Louise ute på oppdrag for kongehuset og åpnet Blindeforbundets nye anlegg for førerhunder.

Blindeforbundet er en annen organisasjon prinsessen er beskytter for.

Mens prinsessen bare ville snakke om førerhunder, ville pressen vite om dialogen med kongen var i gang. Men prinsessen nektet å svare på spørsmål om Verrett.

Prinsesse Martha Louise åpner Hundeskolen Veivisere

Beskytter for sju forbund

Prinsesse Märtha Louise er per i dag beskytter for disse organisasjonene:

  • Foreningen for muskelsyke
  • Hørselshemmedes Landsforbund
  • Norges Blindeforbund
  • Norges Døveforbund
  • Norsk Revmatikerforbund
  • Riderrennet
  • Vivil-lekene

Ingen av de andre har planer om å avbryte samarbeidet med prinsessen nå.

Prinsesse Märtha Louises pressekontakt Carina Scheele Carlsen viser til Durek Verretts pressekontakt, som foreløpig ikke har besvart NRKs henvendelse.

AKTUELT NÅ