To bøtelagt etter hets mot Lan Marie Berg

Politiet opprettet tre straffesaker og utsteder to forelegg etter etterforskingen av hets mot MDG-politikeren. En av sakene er henlagt.

Lan Marie Berg er politiker for MDG og byråd i Oslo.

MDG-politiker Lan Marie Berg.

Foto: Lokman Ghorbani / NRK

Litt over en måned har gått siden Oslo-politiet besluttet å etterforske hetsen mot MDG-politiker Lan Marie Berg. Nå er etterforskingen avsluttet.

Det er opprettet totalt tre straffesaker. Der er det gitt ordre om utstedelse av to forelegg for hensynsløs adferd overfor Berg.

– Det er slik statsadvokaten har vurdert ytringene, at de faller innunder straffelovens paragraf 266 om hensynsløs adferd, og da utifra et kriterie om at de må være mer alvorlig enn dagliglivets krenkelser, og være moralsk forkastelige for å være straffbare, sier politiadvokat Marianne Aune til NRK.

Grunnet stor allmenn interesse ble sakene oversendt Oslo statsadvokatembete for vurdering.

Politiadvokat Marianne Aune

Politiadvokat Marianne Aune.

Foto: Edin Babic / NRK

De to siktede har foreløpig ikke tatt stilling til vedtakelse av forelegget. En av sakene er henlagt på bevisets stilling.

Aune sier at de to siktede får bøter på 6000 kroner, og er informert om dette.

– Det er i samsvar med normalt straffenivå i tilsvarende saker, sier Aune.

To forelegg

Etter å ha kontaktet den tidligere Oslo-byråden besluttet politiet å anmelde personer som ytret seg mot Berg i sosiale medier.

I meldingen skriver politiet at de fleste ytringene som politiet har gjennomgått i disse sakene er vurdert ikke å være straffbare. Ingen av disse personene har blitt eller vil bli kontaktet av politiet.

Nedsettende kommentarer, blant annet i en Facebook-gruppe, fikk profiler som Tina Bru, Erna Solberg og Raymond Johansen til å reagere.

Administratorene i Facebook-gruppa sa unnskyld til Berg etter at hetsen ble omtalt.

Berg var tidligere miljøbyråd i Oslo, og er på stortingslista til MDG. Byrådet måtte gå tidligere denne måneden, etter et mistillitsforslag fra opposisjonen.

Byrådet under leder Raymond Johansen ble gjeninnsatt forrige uke, dog med en ny miljøbyråd.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger