Avslørt svindel for 73 millioner så langt i år

Bare i løpet av årets tre første måneder avslørte norske forsikringsselskap svindel for 73 millioner kroner, viser tall fra Finans Norge.

Created by InfoDispatcher

Disse koffertene skulle inneholde verdier for 130 000 kroner. Innholdet viste seg å ikke stemme med tapslisten. Foto:Reidar Westberg, Redigering Ann-Iren Finstad

Forsikringssvindel utføres ofte i form av overdreven skademelding, arrangerte skader eller melding om en skade som ikke har skjedd.

Antallet svindelsaker de tre første månedene i år er størst innenfor bilforsikring, deretter følger reise og innbo. Når det gjelder svindel med reiseforsikring, er sommeren høysesong.

Andreas Svane Jacobsen

Svindlerne risikerer fengsel, politianmeldelse og forsikringsnekt, forteller Andreas Svane Jacobsen i Storebrand.

Foto: Kjartan Rørslett / NRK

Storebrand fattet nylig mistanke da en mann hevdet at de to koffertene han hadde mistet på vei til storbyhelg i Europa inneholdt verdier for over 130.000 kroner.

– Vi tenkte vårt. Dette var et veldig stort krav.

Det sier Andreas Svane Jacobsen. Han er tidligere politimann som nå leder utrederne i forsikringsselskapet Storebrand. Over 130.000 kroner var mistenkelig mye fordelt over to kofferter – på en storbyferie i to dager.

Innrømmet løgn

Koffertene kom fram til hotellet to dager etter at storbyhelga var over for mannen og kjæresten hans. Der ble de stående helt til forsikringsselskapet fikk dem sendt hjem til Norge.

– Vi tok kontakt med kunden og opplyste om at vi hadde koffertene, og at de var kommet til rette. Og vi ønsket å se på innholdet i koffertene sammen med kunden, forteller Svane Jacobsen.

Da han skulle åpne koffertene sammen med forsikringsselskapet, klarte ikke mannen å holde maska lenger.

– Da innrømmer kunden at innholdet ikke samsvarer med tapslisten som er sendt inn til selskapet.

Og ganske riktig så viste det seg at innholdet i koffertene var ganske ordinært og ikke spesielt verdifullt.

– Det var ikke det innholdet som var på tapslisten. Ifølge den skulle kofferten ha inneholdt luksusvarer og luksusklær av kjente merker. Vi fant ingenting av det, sier Svane Jacobsen.

– Hvor alvorlig er det å prøve seg på forsikringssvindel?

– Du vil miste ethvert krav du har i anledning klagesaken hos forsikringsselskapet. Du vil bli oppsagt som kunde, og du risikerer å bli politianmeldt og straffeforfulgt av politiet for forsikringsbedrageri.

Går ikke bare ut over selskapet

Stine Neverdal

– De som svindler forsikringsselskapene svindler fellesskapet. Forsikring er bygget på tillit, sier Stine Neverdal i Finans Norge.

Foto: Kjartan Rørslett / NRK

De fleste forsikringskunder er ærlige, sier Stine Neverdal, kommunikasjonssjef i Finans Norge. Likevel blir flere enn før tatt for å svindle med reiseforsikring.

– Det kan være mennesker som ønsker å skaffe seg fine nye bryst i utlandet som sier at de har fått akutt tannverk eller veldig akutt vondt i magen, så viser det seg siden å være en plastisk operasjon av brystene rett og slett, forteller hun.

Og dette går ikke bare ut over forsikringsselskapene, sier Neverdal.

– Forsikringen blir dyrere hvis flere prøver seg på svindel.

Mannen som påsto han hadde mistet verdier for over 130.000 kroner i to kofferter, var ifølge Andreas Svane Jacobsen i Storebrand en godt bemidla mann.

– Det sier meg det at forsikringssvindel er noe som foregår i alle sosiale lag. Det spiler ingen rolle om du er godt bemidlet eller ikke, sier han.

SISTE NYTT

Siste meldinger