Hopp til innhold

Afghanske eks-ansatte får ikke opphold i Norge: – Som å etterlate sine kamerater på slagmarken

Nordmenn blir bedt om å forlate Afghanistan. Samtidig får flere afghanere som jobbet for Forsvaret i landet fortsatt ikke opphold i Norge.

DEN NORSKE KONTIGENTEN

Robert Mood mener at flere norske liv er reddet på grunn av de lokalt ansatte afghanerne, og mener Norge har et ansvar for dem.

Foto: Heiko Junge / NTB

Tidligere hærsjef i Forsvaret Robert Mood er bekymret for utviklingen i Afghanistan. Han opplyser om at Taliban er på fremmarsj i landet.

– Det kommer daglige drypp som bekrefter en vei mot kollaps, slik det ser ut nå. Med mindre det skjer et mirakel, er det ingen lystig fremtid, sier Mood til NRK.

Onsdag oppfordret Utenriksdepartementet (UD) alle norske statsborgere til å forlate Afghanistan. De viser til uro i landet.

– Det skjerpede reiserådet er uttrykk for Utenriksdepartementets vurdering av den forverrede helhetlige sikkerhetssituasjonen i landet, heter det i pressemeldingen.

I reiserådene skriver UD at det skjer «hyppige angrep» i landet. Forsvarets forum har skrevet om afghanere som har jobbet for Forsvaret og som nå frykter for livet. Regjeringen har avvist flere oppholdssøknader fra afghanske eks-ansatte, som har bistått for de norske styrkene, skriver Vårt Land.

Frykter kollaps: – Et svik

Mood, som nå er medlem av MDG, reagerer på at Norge ikke vil revurdere beslutningen, nå som situasjonen er mer kritisk. Han mener Norge har et ansvar for dem.

– Dette er et svik mot dem som har lagt sine liv i våre hender og som har jobbet for oss. Det er som å etterlate sine kamerater på slagmarken. Det gjør man rett og slett ikke, sier den tidligere hærsjefen.

– Flere norske liv er reddet på grunn av de lokalt ansatte afghanerne, legger han til.

Robert Mood

Tidligere hærsjef i Forsvaret Robert Mood.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

I USA er det besluttet å evakuere alle de afghanske ansatte som har bidratt for amerikanere under operasjoner, ifølge Danmarks Radio.

Også Australia, Storbritannia, Frankrike og Tyskland har fulgt etter. At Norge ikke gjør det samme, er en risiko for menneskene det gjelder, men også Norges rykte, mener Mood.

– Det er moralsk forkastelig og en risiko for Norges omdømme i fremtidige områder, sier Mood.

DEN NORSKE KONTIGENTEN I AFGHANISTAN

Bybildet fra Kabul i Afghanistan.

Foto: Heiko Junge / NTB

Vil ikke revurdere

Flere av de eks-ansatte har tidligere opplyst om at de frykter for sikkerheten, etter å ha bistått Nato-styrker.

Dette er mennesker som er særlig utsatte, sier Mood.

– De etterlates i et samfunn hvor Taliban systematisk vil drepe afghanere som har samarbeidet med utlendingene, sier han til NRK.

Hilde Barstad

Statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet Hilde Barstad.

Foto: Justisdepartementet

Utenriksdepartementet sier situasjonen i Afghanistan er krevende. Statssekretær Hilde Barstad (H) forklarer at de har gitt flere av de ansatte i Forsvaret og familiene deres opphold.

De som derimot har fått avslått søknaden, vil ikke bli gitt en ny vurdering selv om situasjonen har tilspisset seg i Afghanistan.

– Det legges ikke opp til nye vurderinger for dem som tidligere har fått avslag, sier Barstad til NRK.

AKTUELT NÅ