NRK Meny
Normal

Salget av avlyttingsutstyr har skutt i været

Spionutstyr er blitt tilgjengelig for alle. Sikkerhetsmyndighetene advarer nå mot økt avlytting av privatpersoner.

Video Selger mer og mer avlyttingsutstyr til «vanlige folk»

NETT-TV: Avlyttingsutstyr som mikrokameraer kommer forkledt i varianter som lightere, bilnøkler og strømadaptere.

«Vanlige folk» blir utsatt for mer avlytting enn noen gang. Sjalu ektefeller, paranoide naboer, og andre kan skaffe seg overvåkingsutstyr ganske enkelt.

Billigere utstyr gjør at privatpersoner kan kjøpe den avanserte overvåkningsteknologien. På Spyshop i Oslo merker de økt etterspørsel.

– Vi har hele tiden en stigning på henvendelser fra folk som vil bruke denne typen utstyr. Av skjulte kameraovervåkningsløsninger, selger vi kanskje et sted mellom fem og ti om dagen, sier Frode Olafsen, daglig leder i Spyshop.

– Kan bli overvåket ulovlig

Vidar Kristiansen

Vidar Kristiansen i Nasjonal sikkerhetsmyndighet.

Vidar Kristansen i Nasjonal sikkerhetsmyndighet er urolig for utviklingen og kaller den en trussel. Han advarer nå mot at mikrokameraer og opptakere selges i større omfang enn tidligere, og er sikker på at folk i større grad blir avlyttet og smugfilmet nå enn før.

– Det er en trussel fordi jo flere som besitter overvåkingsutstyr, jo større er sjansen for at noen blir overvåket ulovlig, sier Vidar Kristiansen i Nasjonal sikkerhetsmyndighet til NRK.

Ifølge Kristiansen er det lov til å kjøpe utstyret, men bruken av det vil i de fleste tilfeller ende opp med å være ulovlig.

– Det kan brukes til for eksempel utpressing, mobbing, økonomisk vinning, eksamensjuks, og mye mer, sier Kristiansen.

  • Hva går innenfor hemmelig avlytting? Les her

Mikrokameraer skjult i lightere

Mikrokameraene kommer forkledt i varianter som lightere, bilnøkler og strømadaptere.

– Dette kan se ut som en vanlig strømforsyner. Det som skiller den er at det sitter et kamera i den, og en opptaker. Med en gang det er bevegelse foran kamera går den i opptak, forteller Olafsen.

Strømforsyneren koster ikke mer enn 2990 kroner. For få år siden lå prisene godt over 10.000 kroner for liknende utstyr.

– Prisene har falt veldig, og dermed kan mannen i gata ta seg råd til å kjøpe denne typen utstyr, sier Olafsen.

Med strømforsyningen er det enkelt å identifisere en person som er opp til 10 meter unna.

Olafsen holder også noe som ser ut som en helt vanlig moderne bilnøkkel, men når du klikker starter man et bittelite kamera, istedenfor en billås.

– Hvis man ønsker å filme uten at noen andre ser det, trykker man bare på knappen på bilnøkkelen. Det er helt umulig å se at dette ikke er en bilnøkkel. Den har kjempebra bilde- og lydkvalitet, forteller han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger