Hopp til innhold

Avlyser Frps ønske om slalåmkjøring i asylpolitikken

Frps plan om at Stortinget skal stemme over hvert enkelt innstrammingsforslag hver for seg møter liten støtte fra regjeringspartner Høyre.

Ingjerd Schou

SAKSORDFØRER: Ingjerd Schous mål for kommunalkomiteens behandling av innstramningsforslagene er at forlikspartiene skal komme til enighet.

Foto: Karlsen, Anette / NTB Scanpix

– Jeg legger ikke opp til slalåmkjøring, sier Ingjerd Schou.

Hun er Høyres innvandringspolitiske talsperson og saksordfører for kommunalkomiteens behandling av regjeringens forslag til innstramninger i asylpolitikken.

Overfor NRK gjør hun det klart at hennes ambisjon er en samlet enighet mellom partiene som sto bak asylforliket før jul.

Dermed heller hun kaldt vann i blodet til komitéleder Helge André Njåstad fra Frp. I et intervju med Dagsavisen mandag sa han at Frp går inn for at Stortinget skal ta stilling til innstrammingsforslagene punkt for punkt. Planen er å bruke avstemningen i valgkampen for å vise at Frp har en strengere asylpolitikk enn hovedmotstander Ap.

Partilederne legger fram asylforlik i Stortinget

ENIGE DA: Den 19. november var asylavtalen på Stortinget i boks. Spørmålet er om partiene kan enes når regjeringens lovforslag skal behandles. Fra v. Trine Skei Grande (V), Jonas Gahr Støre (Ap), Marit Arnstad (Sp), Trond Helleland (H), Harald Tom Nesvik (Frp) og Knut Arild Hareide (KrF).

Foto: Ruud, Vidar / NTB Scanpix

Men en slik fremgangsmåte er ikke Schou interessert i.

Innen 3. mai skal hun komme med det som på stortingsspråket heter saksordførermerknader, altså utgangspunktet for hvordan saken skal behandles i komiteen.

Der vil hun basere seg på tre ting:

  • Asylforliket fra november mellom Høyre, Frp, Ap, Venstre, KrF og Sp.
  • Asylavtalen mellom regjeringen og støttepartiene.
  • Regjeringens egen vurdering av nødvendige tiltak.

– Så vil den videre saksgangen vise om det blir en samlet enighet mellom forlikspartnerne. Det er min ambisjon. Det er oppgaven Stortinget ga til regjeringen, og som regjeringen har svart på. Jeg regner med at alle forlikspartnerne ønsker det, sier Schou.

– Men Frp vil at hvert enkelt forslag til innstramminger skal stemmes over på Stortinget?

– Det har jeg ingen kommentar til.

– Uryddig med frispill

Venstre-leder Trine Skei Grande har tidligere advart regjeringen mot å søke forskjellige flertall fra enkeltforslag til enkeltforslag. Også KrF mener bred enighet er veien å gå.

Geir Toskedal, KrF

MOTSTAND: KrFs Geir Toskedal har allerede varslet at de vil kjempe mot forslagene om strengere regler for familieinnvandring og mer midlertidighet for enslige mindreårige asylsøkere.

Foto: Bøe, Torstein / NTB Scanpix

– De parlamentariske lederne eller gruppelederne i komiteen bør bli innkalt for å finne en bredest mulig enighet. Dersom det ikke går, er det samarbeidsavtalen som gjelder, sier KrFs Geir Toskedal og viser til punktet i avtalen om at Høyre og Frp først skal søke flertall med Venstre og KrF.

– Hvorfor ikke bare ta for seg innstramningsforslagene punkt for punkt, slik Frp vil?

– Det blir uryddig med frispill og slalåmkjøring i denne saken. Et vedtak kan bli stående som motsetning til et annet. Det er viktig å se innstramningsforslagene i sammenheng med integreringstiltak, svarer Toskedal.

Det synet deler Senterpartiets innvandringspolitiske talsperson, Heidi Greni.

– Jeg ønsker et bredest mulig flertall i komiteen, og at komiteen innstiller en samlet politikk på dette feltet. Det er viktigere for meg enn at alle punktene vedtas.

– Innstramninger viktigst for oss

Det er særlig forslagene om strengere krav til familiegjenforening, muligheten til å avvise asylsøkere direkte på grensen til Norges nordiske naboland og økt bruk av midlertidighet overfor enslige mindreårige asylsøkere som skaper debatt på Stortinget.

Helge Andre Njåstad (Frp) sammen med André N. Skjelstad fra Venstre (t.v) og kommunalminister Jan To

OVERRASKET: Njåstad sier Frp legger opp til en helt vanlig komitébehandling, og forstår ikke motstanden. – Det viser at andre partier får piggene ute når de ser Frp og asyl i samme setning, sier han.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Frp er forberedt på at de kan gå på noen nederlag når de folkevalgte skal stemme over saken i juni. Men de vil at denne uenigheten skal komme tydelig fram i komiteens behandling, i stedet for at det forhandles fram en ny pakke.

– Vi ønsker er ordinær komitébehandling, der partiene stemmer for det de er for, og mot det de er mot. Politikken og innstramminger det er viktigste for oss, ikke et bredest mulig flertall, sier Helge André Njåstad til NRK.

  • Torsdag holder Stortinget en åpen høring om innstramningsforslagene

AKTUELT NÅ