Hopp til innhold

Avlyser anti-islamsk møte

Organisasjonen Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) vil likevel ikke avholde sitt ekstraordinære medlemsmøtet mandag. I et brev til politiet har den anti-islamske organisasjonen truet med å gå til «rettslige skritt».

Demo SIAN Tumyr

Arne Tumyr, som er leder for Stopp Islamiseringen av Norge (SIAN), arrangerte demonstrasjon på Egertorget i Oslo mai 2009. Dette som en motdemonstrasjon i forbindelse med en markering mot muslimhets i Norge.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Fredag ble det kjent at politiet nekter den anti-islamske organisasjonen Stopp islamiseringen av Norge å avholde et ekstraordinært medlemsmøte i dag.

Møtet skulle holdes i Møllergata i Oslo, like ved Regjeringskvartalet, der åtte mennsker mistet livet etter at Anders Behring Breivik detonerte en bilbombe fredag 22. juli.

Politiet begrunnet vedtaket med hensynet til publikums sikkerhet og de pårørende etter terrorangrepet.

SIANs leder, Arne Tumyr, har reagert kraftig på vedtaket og sa lørdag at møtet ikke kunne avlyses, samt at den anti-islamske organisasjonen vurderer å gå til rettslige skritt mot politiet.

Mandag skriver SIAN på sine hjemmesider at møtet likevel blir avlyst.

«Som følge av dette politiforbudet med tilhørende medieoppmerksomhet, valgte styret for Maran Ata å utestenge SIAN fra møtelokalet».

Leder for Maran Ata Oslo, Knut Hübenbecher, sier til NRK at styret har vedtatt å stoppe leieavtalen med Stopp islamiseringen av Norge.

– Det har vært en muntlig leiekontrakt som har blitt bekreftet i forkant av hvert møte, og denne har nå opphørt. Styret synes det blir for mye politikk rundt dette, sier Hübenbecher til NRK.no.

Han forteller at Maran Ata har hatt fred og ro med SIAN i et par år.

– Men når de velger å holde et slikt møte på en dag med begravelser, blir det feil. Alle andre, inkludert Jens Stoltenberg, har vist en kjærlig holdning etter 22. juli, og det er måten å gå frem på, sier Hübenbecher.

SIAN

SIAN sammeligner på sine hjemmsider islam med nazismen.

Foto: Skjermdump

Vurderer rettslige skritt

På SIANS hjemmesider ligger også brevet sendt til politiet i Oslo ved visepolitimester Roger Andresen mandag, der organisasjonen bekrefter at de vurderer søksmål.

«Uavhengig av at vi ønsker å ha et tillitsfullt samarbeid med politiet, er SIAN av den oppfatning at det kan stilles spørsmål ved om ordensmakten bryter loven når fredelige innendørs møter forbys avholdt. Vi har derfor besluttet å undersøke sakens juridiske sider og eventuelt ta rettslige skritt», heter det i brevet.

Tumyr sier han har vært i kontakt med juridisk ekspertise, som mener politilovens paragraf 7 ikke gir hjemmel for å nekte at det avholdes det Tumyr mener er et «vanlig medlemsmøte».

– Det slås fast i menneskerettighetslovens paragraf 20 at det ikke er lov å hindre at det blir avholdt et medlemsmøte. Vi må innhente mer dokumentasjon for å se om vi kan prøve dette rettslig, sa Tumyr til NRK lørdag.

Tumyr mener også at Politilovens pragraf 7 ikke er dekkende, fordi eventuell uro rundt møtet vil forårsakes av demonstranter, og ikke selve møtet.

Politiinspektør Runa Bunæs i Oslo politidistrikt mener lovanvendelsen er korrekt, fordi virkningen av møtet kunne blitt uro som inntreffer på offentlig sted.

– Når det gjelder eventuelle rettslige skritt fra SIANs side, så har vi fått et brev som bekrefter at de vurderer det. Jeg ønsker ikke å kommentere dette, annet enn å si at det er noe vi vil ta når den tid kommer.

I brevet fra SIAN blir politiet også spurt organisasjonen får gjennomføre planene om en stand på Egertorget 27. august.

– Når det gjelder den søknaden, kan jeg si at det er noe vi vurderer nå. SIAN har bedt om et raskt svar, og det skal de få, sier Bunæs til NRK.no.

Stopper SIAN-møte

Visepolitimester Roger Andresen og politiet i Oslo har vedtatt at SIAN ikke får avholde sitt medlemsmøte. Her med stabssjef Johan Fredriksen i bakgrunnen, etter en pressebrief i forbindelse med terrorangrepene.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Politiet, som har bedt SIAN om å flytte møtet til en annen dag eller et annet sted, gjør vedtaket med hjemmel i Politilovens paragraf 7, med bakgrunn i faren for ordensforstyrrelser og ikke minst faren for publikums sikkerhet.

«Etter bombeeksplosjonen i Oslo og skytingen på Utøya 22.7.11 er Norges og også Oslos befolkning sterkt preget av disse hendelsene, og svært mange er dypt rystet og i sorg. Befolkningen har et sterkere behov enn ellers for å føle trygghet nå», heter det i brevet til SIAN og leder Arne Tumyr.

SIAN

Leder i SIAN Arne Tumyr, under en markering mot islam på Egertorget i 2009.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Anti-islamsk

SIAN kaller seg selv en partipolitisk uavhengig organisasjon, og hevder de ikke fremmer noe bestemt politisk syn eller religiøs overbevisning – ut over det å bekjempe islamiseringen av Norge.

SIAN skriver på sine hjemmesider at «islam er et totalitært system som består av en religiøs, økonomisk og militær del. Muslimene plikter å sverge troskap til Mohammeds ideer og kjempe for lovsystemet sharia ved jihad – krig».

«Islam er derfor uforenlig med de verdier det norske samfunn er bygget på».

SIAN sammenligner også islam med nazismen og kommunismen.

Leder for SIAN, Arne Tumyr, vil ikke være med på at det kan oppfattes som provoserende at en organisasjon som deler mange av de samme tankene som terrorsiktede Anders Behring Breivik vil holde sitt møte like ved stedet åtte mennesker ble drept, i overkant av to uker etter angrepet.

– Vi tar avstand fra det som har skjedd. Noen sier at vi har kommet med ved på bålet, men vi er en opplysningsorganisasjon, og driver ikke med annet enn opplysning om den trussel islam utgjør for det norske samfunn. Hvis det å drive opplysningsarbeid er å kaste ved på bålet, ja så kaster vi ved på bålet, sa Tumyr til NRK fredag.

Det har ikke lyktes NRK.no å komme i kontakt med representanter fra SIAN.

Demonstrasjon Bergen, SOS Rasisme mot SIAN

Demonstrasjoner mot en markering SIAN holdt mot islamisering i Bergen august 2010. Demonstrantene er fra SOS Rasisme.

Foto: Steinar Nedkvitne / NRK

AKTUELT NÅ