NRK Meny
Normal

Avhør i hemmelig sak mot Ubaydullah Hussain

Mandag gjennomføres det et rettslig avhør i saken mot den terrorsiktede 18-åringen og Ubaydullah Hussain. Den kjente islamisten vet ikke selv hva han mistenkes for.

Terrorsiktet 18-åring og Ubaydullah Hussain

Mandag skal det være et rettslig avhør av et vitne i tilknytning til etterforskningen mot Ubaydullah Hussain og en 18-åring som ble pågrepet på vei til Syria.

Foto: Montasje: NRK/Scanpix

I ettermiddag sendte Oslo tingrett ut en melding om at det skal gjennomføres et rettslig avhør i saken mot Ubaydullah Hussain og en 18-åring som ble terrorsiktet i juni. Det betyr at en dommer skal avhøre et vitne som har plikt til å møte opp.

Etter det NRK forstår er det ikke skrevet ut noen formell siktelse mot Ubaydullah Hussain ennå. Men han ble i praksis siktet i sommer i form av at politiet gjennomførte tvangsmidler mot ham, sier hans forsvarer.

– Han nekter fortsatt skyld og har ikke hatt innsyn i saken så han vet ikke hva han mistenktes for, sier hans forsvarer John Christian Elden til NRK.

PST vil ikke kommentere

Politiets sikkerhetstjeneste har mulighet til å gjennomføre skjult etterforskning mot personer de har mistanke mot. I slike tilfeller vil ikke den siktede bli varslet. PST vil ikke si noe om statusen til Hussain.

– PST kan ikke kommentere dette nå, sier seniorrådgiver Siv Alsén.

Nå har altså saken mot Hussain tatt et nytt skritt, for mandag skal det være et rettslig avhør i Oslo tingrett. Et vitne er innkalt i tilknytning til etterforskningen mot Ubaydullah Hussain og en 18-åring som ble pågrepet på Landvetter flyplass, mens han var på vei til Syria.

Tett kontakt med konvertitt

Hussain kjørte 18-åringen til Landvetter flyplass i Sverige 8. juni i år. I tillegg var det med en regissør som gjorde opptak til en dokumentar om Profetens Ummah. PST gikk senere til aksjon mot den kjente regissøren Ulrik Imtiaz Rolfsen og beslagla materialet.

PST mener opptakene kan bevise at Hussain står bak «omfattende rekruttering» til terrorgrupperinger. Dette er ulovlig, men så langt har ingen andre blitt siktet for å verve til jihad.

Slik NRK har skrevet tidligere, hadde Hussain og 18-åringen tett kontakt. 266 ganger snakket de på telefon eller skrev meldinger til hverandre i de tre månedene før 18-åringens avreise, viser dokumentasjon NRK har fått tilgang til.

Vitnet er venn av 18-åringen

Ubaydullah Hussain vil fredag ikke la seg intervjue av NRK, men viser til sin forsvarer, advokat John Christian Elden.

Mannen som skal avhøres i Oslo tingrett er etter det NRK kjenner til en venn av 18-åringen, som er siktet for terrorbestemmelsen i straffeloven:

«Med fengsel inntil 6 år straffes den som danner, deltar i, rekrutterer medlemmer eller yter økonomisk eller annen materiell støtte til en terrororganisasjon, når organisasjonen har tatt skritt for å realisere formålet med ulovlige midler.»

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger