Hopp til innhold

Regjeringen gir grønt lys til miliære bidrag i Irak

Etter det NRK forstår vil regjeringen i ettermiddag kunngjøre at Norge skal bidra militært i kampen mot IS i Irak.

Møte i den utvidede utenrikskomiteen på Stortinget 18. september 2014 om å sende norske millitære styrker til Irak.

IKKE BAKKESTYRKER: Her kommer Børge Brende for å informere Stortingets utvidede utenrikskomité om mulig norsk innsats i Irak.

Klokken 13.45 i ettermiddag samlet den utvidede utenriks- og forsvarskomité i Stortinget.

Nå orienterer utenriksminister Børge Brende og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide stortingspolitikerne om regjerings planer om bidra militært i Irak.

Hareide

KRAV: Knut Arild Hareide sier KrF krever et folkerettslig grunnlag dersom Norge skal bidra.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– Mye kan vel tyde på om at vi er bedt om å bidra med krevende bidrag av en militær art, og jeg går inn i dette møte med stort alvor, sa KrF-leder Knut Arild Hareide til NRK på vei inn til møtet.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og utenriksminister Børge Brende har invitert til et pressemøte i Forsvarsdepartementets lokaler klokken 15 torsdag for å informere om bidrag til Irak.

Etter det NRK får opplyst vil de der fortelle at regjeringen har gitt grønt lys til at Norge skal bidra militært i landet.

USA ba Norge om hjelp

Ifølge VG vil regjeringen trolig også øke den humanitær støtten, ut over de rundt 150 millioner kronene som allerede er satt av til nødhjelp for irakere som er direkte rammet av terrorgruppen.

Mandag ble det klart at USA har bedt Norge og flere andre land om hjelp.

– Norge er en av de aller største humanitære giverne. Nå vurderer vi også hvordan vi kan bidra med for eksempel militær kapasitetsbygging framover, slik at den irakiske regjeringen og hæren kan gjøre jobben sin med å slå tilbake ISIL, sa utenriksminister Børge Brende (H) til NRK tirsdag kveld.

SV kritisk

I Afghanistan har norske militærrådgivere trent opp afghanske soldater. Etter det NRK forstår vurderes samme type operasjoner i Irak, slik at landets soldater står bedre rustet til å bekjempe militsgruppene i sitt eget land.

Børge Brende

IKKE BAKKESTYRKER: Børge Brende har tidligere gjort det klart at det ikke er aktuelt med norske bakkestyrker i Irak.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Men regjeringen kan ikke ta den avgjørelsen alene. Dersom Norge skal bidra operativt, må også stortingsflertallet si ja.

I Politisk kvarter på NRK P2 onsdag morgen gjorde SVs Bård Vegar Solhjell det klart at han ikke tror en massiv militær innsats er veien å gå.

– Vi ønsker ikke en krig mot IS, der norske styrker er involvert. IS er verdens kanskje rikeste terrororganisasjon, og de må møtes på en måte som fungerer. Jeg tror faktisk ikke det er mulig å knuse dem militært, sier han.

Trenger ikke FN-mandat

KrF har tidligere sagt at de krever et klart FN-mandat dersom de skal støtte militære bidrag fra Norge. Men nå har situasjonen endret seg.

Irakiske myndigheter har nemlig selv bedt om hjelp til å bekjempe IS i Nord-Irak. Dermed trenger man ikke et eget FN-mandat for å oppfylle kravene i folkeretten.

USA har også åpnet for å angripe IS-mål i Syria, men der er situasjonen en annen.

President Bashar al-Assad sitter fortsatt med den formelle makten i landet, og han har ingen planer om å be om hjelp fra verdenssamfunnet.

Brende har tidligere sagt til NRK at USA må avklare det folkerettslige mandatet for eventuelle operasjoner i Syria. Samtidig gjør han det klart at det uansett ikke er aktuelt for Norge å bidra til militær kapasitetsbygging i Syria.

John Kerry og Sergej Lavrov på IS-møte i Paris

TOPPMØTE: Børge Brende (helt til høyre) sammen med flere av de andre utenriksministrene på møtet i Paris tidligere denne uken. Under møtet ble 29 land enige om å bekjempe den ekstreme sunnimuslimske gruppen IS.

Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / Afp


AKTUELT NÅ