Hopp til innhold

Talte på havkonferanse i Oslo – arrestert og mistenkt for korrupsjon i Namibia

For en måned siden besøkte den namibiske fiskeriministeren Bernhard Esau norske regjeringsmedlemmer i Oslo. Nå er han arrestert i en skandale som omfatter grove korrupsjonsbeskyldninger mellom namibiske og islandske selskaper.

Bilde av ledere på Our Ocean-konferansen i Oslo med Namibias fiskeriminister Bernhardt Esau ringet ut

VAR I NORGE: Den avgåtte fiskeriministeren Bernhard Esau deltok på en stor havkonferanse i Norge i slutten av oktober. Her er han fotografert sammen med blant andre statsminister Erna Solberg (H), utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H), fiskeriminister Harald T. Nesvik (Frp) og klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V). Nå er han arrestert av politiet i Namibia.

Foto: Stine Østby / Medvind / Utenriksdepartementet

Flere av selskapene overførte store summer via kontoer i Norges største bank, DNB.

Opplysningene tvang i forrige uke Bernhard Esau til å gå av som fiskeriminister. I slutten av oktober var han i Norge og deltok på en internasjonal havkonferanse sammen med en rekke norske regjeringsmedlemmer.

På konferansen deltok også statsminister Erna Solberg (H), kronprins Haakon, fiskeriminister Harald T. Nesvik (Frp), utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) og klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V).

Statsråd Esau holdt et lengre foredrag på konferansen og ble fotografert med blant andre statsminister Solberg.

Bekrefter pågripelse i Namibia

Nå er den tidligere ministeren arrestert og mistenkt for korrupsjon, bekrefter namibiske korrupsjonsetterforskere til NRK.

– Ja, den tidligere fiskeriministeren Bernard Esau og en mistenkt, Ricardo Gustavo, er arrestert. Antikorrupsjonskommisjonen i Namibia jobber fortsatt med å arrestere flere mistenkte som er ettersøkt, sier sjefen for Antikorrupsjonskommisjonen i Namibia, Paulus Noa, til NRK.

Anti-korrupsjonskommisjonen bekrefter til NRK at arrestasjonen er knyttet til mistanke om at han har mottatt bestikkelser fra det islandske fiskerikonsernet Samherji for tilgang til fiskekvoter.

Det islandske selskapet har uttalt at de ser alvorlig på påstandene, alltid ønsker ærlig og lovlydig forretningsdrift og at de nå har satt i gang en omfattende internt gjennomgang med bistand fra et norsk advokatfirma. De vil likevel ikke kommentere konkrete påstander om lovbrudd.

Siden pengene kan ha gått via den norske banken DNB ber namibiske myndigheter om Norge om hjelp.

– Vi ber norske myndigheter om all mulig bistand for å raskt kunne gjennomføre etterforskningen, sier sjefen for Antikorrupsjonskommisjonen i Namibia, Paulus Noa, til NRK.

Kommisjonen bekrefter også at ytterligere tre høytstående tjenestemenn er etterlyst og inkludert i en arrestordre i Namibia i forbindelse med mistankene om korrupsjon.

Talte for norske statsråder

Bernhard Esau

HOLDT TALE: Bernhard Esau var fortsatt fiskeriminister i Namibia da han holdt tale i Oslo for en måned siden.

Foto: Our Ocean 2019 / Utenriksdepartementet

I sin tale i Oslo for en måned siden gratulerte Esau kongedømmet Norge med en godt organisert konferanse.

– Norge og Namibia har mye til felles, påpekte statsråd Esau, og viste til fiskerienes store betydning for landenes økonomi.

Bernhard Esau har vært fiskeriminister i Namibia siden 2010. 13. november i år trakk han og justisministeren seg fra regjeringen etter avsløringer om mulig korrupsjon og hvitvasking.

Esau ble beskyldt for å ha tatt imot bestikkelser i forbindelse med at Islands største fiskeriselskap Samherji fikk fiskekvoter i landet.

I dag ble han pågrepet av politiet i Namibias hovedstad Windhoek, ifølge lokale medier.

Avisen New Era som er eid av namibiske myndigheter skriver: «Siste nytt: Tidligere fiskeriminister Bernhard Esau og den suspenderte lederen i Investec Asset Management Namibia Ricardo Gustavo har blitt arrestert i dag, trolig for deres påståtte involvering i den 150 millioner namibiske dollar bestikkelsesskandalen.»

Laster Twitter-innhold

Det var radiokanalen Eagle FM Namibia som først meldte at de var plukket opp av politiet i Windhoek:

Laster Twitter-innhold

– Det stemmer at vi har arrestert personene som omtales, sier sjefen for hele den namibiske politistyrken Sebastian Ndeitunga til avisa The Namibian.

Han opplyser til avisa at de pågrepne kan holdes i 48 timer, og selv kan kreve å bli løslatt mot kausjon.

Trålpose på dekk av skipet Heinaste utenfor Namibia

Korrupsjonsetterforskningen kom i gang etter medieavsløringer om fiskeriene utenfor Namibia. Her sees en trålerne som fisket for det islandske selskapet Samherji i havområdet.

Foto: Wikileaks

Avslørte fiskeriskandale

Det er Wikileaks, den islandske allmennkringkasteren RUV og den islandske avisen Stundin som først avslørte korrupsjonssaken.

Bernhard Esau var i Norge for en måned siden da det Norge var vertskap for en stor internasjonal havkonferanse. Our Ocean 2019 ble arrangert 23. og 24. oktober.

Samherjis datterselskaper, registrerte på Kypros, hadde kontoer i DNB. Fra disse kontoene skal det ha gått store penger til en konto i Dubai, tilknyttet personer med nære relasjoner til fiskeriminister Esau.

Les også: Eva Joly vil ha etterforskning av DNB

DNB stengte kontoene til to av selskapene, og har uttalt de at ikke har lov til å si mer om saken, men samarbeider med Økokrim.

– Islandske medier fremsatte påstander om at fiskeriselskaper basert på Island har bedrevet korrupsjon og at penger skal ha blitt overført via konti i blant annet DNB. Som det fremgår av dekningen i islandske medier avsluttet DNB kundeforholdet til to selskaper i 2018, har kommunikasjonsdirektør i DNB, Even Westerveld, opplyst til NRK.

På oppfølgingsspørsmål fra NRK om hvilke konkrete selskaper det er snakk om, har imidlertid Westerveld vært ordknapp.

– Vi skjønner at mange lurer på hva vi har gjort i akkurat denne saken, men det har vi altså ikke lov til å si noe om i henhold til loven, har Westerveld i DNB uttalt til NRK.

AKTUELT NÅ