Gjelstens selskap vil kjøpe boliger av deponi-motstandere

Avfallsselskapet til Bjørn Rune Gjelsten, NOAH AS, vil kjøpe opp privathus i Brevik for å få gjennom planene for gigantdeponi. Det kan være verdt nye milliarder for Gjelsten.

Brevik og Gjelsten

Brevik by i Porsgrunn kommune har under 3000 innbyggere. Under byen og fjorden ligger 25 mil med gruveganger, der NOAH planlegger avfallsdeponi. Deponiet vil bli et av Europas største for lagring av farlig avfall.

Foto: Montasje

For NOAH AS er det mye som står på spill, men selskapet møter innbitt motstand fra deler av lokalbefolkningen.

Lenge har det gått rykter om at avfallsselskapet NOAH ønsker å kjøpe husene til motstandere av det nye deponiet for farlig avfall som planlegges i gruvegangene under Brevik i Telemark.

Maktspill og press

Tidligere denne uken har NRK fortalt om den giftige stemningen rundt avfallsdeponiet i Brevik.

Bård Stranheim

I et møte med NOAH AS tilbød selskapet seg å kjøpe boligen til deponimotstander Bård Stranheim.

Foto: NRK

– Jeg sa til NOAH AS at jeg betaler en million kroner for deponiprosjektet. Det er fort verditapet på min bolig. NOAH sa de kunne fikse problemet ved å kjøpe huset, forteller Bård Stranheim, innbygger i Brevik by.

Hvis det er et problem, kan kjøp av boliger være en måte å bygge bro over det problemet

Carl Hartmann, adm. direktør i NOAH AS /

Flere boligeiere frykter at boligprisene vil falle dersom selskapet årlig skal frakte store mengder farlig, uorganisk avfall til havna i Brevik og lagre det under byen.

Det var i fjor Stranheim, som også er direktør i Innovasjon Norge, fikk tilbudet fra NOAH, men han takket nei. Fortsatt kjemper Stranheim imot deponiplanene.

De vi lagre giftig avfall under hjemmene våre.

Bård Stranheim / NRK

NOAH: – Boligkjøp er en løsning på et problem

Nå bekrefter NOAH for første gang at det er aktuelt for selskapet å kjøpe opp hus i Brevik.

– Hvis det er et problem, kan kjøp av boliger være en måte å bygge bro over det problemet, sier administrerende direktør i NOAH AS, Carl Hartmann.

Carl Hartmann

– Vi tror ikke boligverdiene i Brevik påvirkes av et sånt anlegg, sier Carl Hartmann, adm. direktør i NOAH AS. I dag lagres avfallet på Langøya utenfor Holmestrand, men øya er snart full.

Foto: NRK

– Hvor mange boliger kunne dere å tenke dere å kjøpe?

– Det har vi ikke tenkt på, sier Hartmann.

– Men dere har ikke råd til å kjøpe hele Brevik?

– Det hadde vi ikke tenkt, nei. Vi har kastet det frem som en løsning på et problem fordi folk er opptatt av boligprisene, sier Hartmann.

Selv om Hartmann uttrykker forståelse for boligeiernes bekymring, mener han et avfallsdeponi neppe påvirker eiendomsprisene i Brevik.

– Boligene i Brevik blir mindre verdt med deponi

Det er boligeier Tone Bente Bergene Holm uenig i. Som ettåring flyttet hun til Brevik, nå sjekker hun boligannonser på internett. Planene om deponi gjør at familien vurderer å flytte.

Tone Bente Bergene Holm

– Vi vurderer å flytte hvis det blir deponi. Byen har nok utslipp som det er, sier Tone Bente Bergene Holm. Sønnen Reidar vil bli boende.

Foto: NRK

– Jeg elsker Brevik. Deponisaken føles som en kjærlighetssorg, sier Holm.

Andre i Brevik mener deponimotstanderne farer med tull og skremselspropaganda når de sier boligverdiene vil falle.

– Folk driver med skremsel fordi de er imot industri, sier Tom Jacobsen. Han er hovedtillitsvalgt ved sementfabrikken Norcem, og bor nær det planlagte deponiet.

Tom Jacobsen

De ansatte på sementfabrikken heier på arbeidsgiverens og NOAHs planer om deponi i gruvegangene. Tom Jacobsen er hovedtillitsvalgt.

Foto: Øystein Økter / NRK

– De som roper høyest her er selvfølgelig de som er imot. Det er lett å få med seg folk når du er imot en ting, og kaller det for gift og både det ene og det andre, sier Jacobsen.

Før sommeren tar regjeringen tar stilling til deponiplanene.

SISTE NYTT

Siste meldinger