NRK Meny
Normal

Vil avblåse streiken før lærerne har sagt sitt

Skolestreiken vil bli stanset før resultatet av en ny uravsteming er klar, dersom partene kommer til ny enighet hos Riksmekleren. Det sier Utdanningsforbundet til NRK.

Stanser skolestreiken dersom det blir ny enighet

Utdanningsforbundet vil ikke vente på at lærerne har sagt sitt før de avblåser skolestreiken, dersom forbundesledelsen på nytt finner et meklingsforslag den kan anbefale.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Utdanningsforbundets leder Ragnhild Lied sa torsdag at et nytt meklingsforslag vil bli sendt ut på uravsteming blant medlemmene.

I juni i år tok uravstemingen blant lærerne en uke.

Tusenkroners-spørsmålet har vært om streiken vil bli avblåst inntil resultatet av uravstemningen er klart, eller om streiken fortsetter.

– I en frivillig mekling, er det ingen lovregel eller rettspraksis som sier at en pågående arbeidskonflikt må settes i bero i påvente av resultatet av en uravstemning. Det kan heller ikke mekleren tvinge dem til, sier Stein Evju, som er professor i arbeidsrett ved UIO.

Evju sier at det ikke eksisterer noen lovregler som utelukker at streiken kan fortsette i påvente av resultatet av en ny uravsteming.

– Vil avblåse streiken umiddelbart

– Det er opp til partene å avgjøre hva som vil skje mellom meklingsresultatet og resultatet av uravstemningen. Dette er en klassisk gammel problemstilling, sier Evju.

Utdanningsforbundet sier det nå har bestemt seg for hva som kommer til å skje:

– Vi stopper streiken umiddelbart dersom vi kommer fram til et meklingsforslag som vi anbefaler medlemmene våre, så er det opp til medlemmene gjennom uravstemning å ta den endelige avgjørelsen om vi eventuelt skal starte streiken igjen, sier kommunikasjonssjef Rikke Bjurstrøm i Utdanningsforbundet.

Har vært i lignende situasjoner tidligere

FAFO-forsker og arbeidslivsekspert Kristine Nergaard sier at det har vært flere tidligere konflikter hvor situsjonen har lignet på den man står i nå i lærerstreiken:

  • I 1996 streiket Fellesforbundet etter at medlemmene stremte ned det anbefalte forslaget fra forbundsledelsen i en uravsteming. Forhandlingsdelegasjonene sa senere ja til ny skisse fra mekleren, og streiken ble avblåst i påvente av resultatet av ny uravsteming.
  • I 2000 gikk det samordnede oppgjøret i LO/NHO-området til streik om en ekstra ferieuke. LO-medlemmene stemte ned det som ledelsen haddde anbefalt, og streiken var et faktum. Man fant en løsning med meklerens hjelp, og streiken ble avblåst, mens man ventet på resultatet av en ny uravsteming.

– Det naturlige vil jeg nok tenke er at man tok en pause i streiken mens resultatet av uravstemningen forelå. Men dette er litt kjelkete, sier Nergaard.

Hun sier imidlertid at man «har tradisjoner for å få til dette».

– Jeg blir veldig ovverasket dersom det ikke er dette som vil skje også nå, sier Nergaard.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger