Hopp til innhold

Aust-Agder er forberedt på oljesøl

Norges Miljøvernforbund frykter at oljesølet kan ødelegge store deler av sørlandskysten. Aust-Agder gjør seg klare.

Luftfoto over oljesølet i Langesund
Foto: Jan Gulliksen / NRK

Det gjøres i kveld nye forsøk på å begrense skadene etter at skipet «Full City» grunnstøtte utenfor Langesund natt til i går.

Til nå har det lekket ut mellom 50 og 100 tonn olje fra det havarerte skipet i Langesund.

Miljøvernforbundets leder Kurt Oddekalv frykter at klatter av olje vil synke under overflaten og dukke opp langt nedover sørlandskysten i lang tid framover.

I de første timene etter havariet ble oljeflak ført østover mot Helgeroa, Nevlunghavn og Stavern, men sterke strømmer ut Brevikfjorden kan føre betydelige oljeflak sørover. Dette er olje som ikke er fanget inn av lenser og som driver med vær og vind.

– Vi er klare

I Aust-Agder er de forberedt på at oljesølet kan ramme dem:

– Akkurat nå er vi ute i Risør kommunes havnebåt for å se om vi kan lokalisere olje. Vi har med prøvetakingsutstyr, men har foreløpig ikke sett noe, sier brannsjef Ove Frigstad i Østre Agder brannvesen til NRK.

Han sier det er ingenting som tyder på at oljen fra «Full City» vil nå sørlandsbyen det kommende døgnet.

– Hvis oljen kommer inn i vårt distrikt er vi klare. Vi har flyttet mesteparten av utstyret til en kai i Risør og kan legge ut oljelenser umiddelbart, sier Frigstad.

Sitter i avhør

Kapteinen og andre styrmannen på «Full City» sitter i kveld i avhør hos politiet. Den kinesiske kapteinen har sagt til kinesisk tv at ankeret løsnet fra bunnen.

De to har foreløpig status som vitner, men politiet arbeider for å avdekke om det har skjedd noe kriminelt, sier politiadvokat Siri Karlsen:

– Det etterforskes med tanke på om noe straffbart har skjedd i forhold til sikkerhetsbestemmelser ombord, eller i forhold til bestemmelser som har til formål å verne miljøet.

Vil redde sjøfugl

Samtidig som store mannskaper forsøker å begrense spredningen av oljesølet fra skipet, har miljøvernere startet planleggingen av hvordan de skal få reddet flest mulig sjøfugl fra en lang og smertefull død.

Leder i Norges Naturvernforbund Lars Haltbrekken sier til NRK at de har vært i kontakt internasjonal ekspertise for å få hjelp i arbeidet med å vaske fuglene.

– Etter å ha gjort dette flere ganger opparbeidet oss et bredt nettverk som vi nå er i kopntakt med for å mobilisere til å få vaska de fuglene som det er mulig å få berga ui området, sier Haltbrekken som håper å kunne være i gang med redningsarbeidet tidlig i neste uke:

– Dette er et krevende arbeid som man ikke bør gå i gang uten at man har kunnskap om hvordan det gjøres. Det er levende individer som er skadet og tilgrisa. Og det er ikke bare å skylle av dem oljen, sier Haltbrekken.

Han avfeier skepsisen fra dem som mener det er bortkastet å forsøke å redde fuglene.

– Det er definitivt sjanse til å redde mye fugl. Vi har erfaring fra lignende aksjoner, blant annet utenfor Fedje. Vi mener at vi har et ansvar for dyrelivet, når vi nå har bidratt til dette gigantiske oljesølet.

AKTUELT NÅ