AUF ut mot Støre: – Passiv i asyldebatten

AUF krever at Ap går i seg selv etter asylpolitikken de førte i regjering. Samtidig etterlyser de at partileder Jonas Gahr Støre kommer på banen i debatten om asylbarna.

Mani Hussaini

KRITISK: AUF-leder Mani Hussaini er lei av at andre partier leder an i debatten om hvordan barnas beste skal ivaretas i asylpolitikken. Nå ber han Støre komme på banen.

Foto: Katarina Theis-Haugan / NRK

– Jeg beskylder Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre for å være passive i asyldebatten, sier AUF-leder Mani Hussaini til NRK.

Dermed føyer han seg inn i rekken av politikere som har gått hardt ut mot Ap den siste tiden. Tidligere denne måneden skrev SV-leder Audun Lysbakken på bloggen sin at «Ap står igjen som det mest restriktive partiet på Stortinget når det gjelder asylbarn». Det synet deler de innvandringspolitiske talspersonene i både Venstre, KrF og Høyre. Torsdag krevde Abid Raja (V) at Støre måtte komme på banen og si sin mening.

Denne gangen kommer kritikken fra egne rekker.

– Vi mener at Ap har vært fraværende i asyldebatten, både når det gjelder innstramninger regjeringen har lagt opp til, men også avtalen om lengeværende barn, sier Hussaini.

Mener Ap ikke gjorde nok for asylbarna

Etter ett år med forhandlinger, ble regjeringen og støttepartiene KrF og Venstre for to uker siden enige om å endre regelverket. Målet er en liberalisering som skal sørge for at flere lengeværende barn som bor ulovlig i Norge får opphold.

Hussaini mener at Ap må være ærlige om at de ikke lyktes i å sikre barns beste i behandlingen av lengeværende asylbarn da de satt med makta.

– Det var et problem for den rødgrønne regjeringen. Man hadde gode intensjoner, og kom med en stortingsmelding som skulle legge større vekt på barns beste, men det ble ikke fulgt opp. Nå har vi fått en forskriftsendring, og det er bra. Nå må Ap si hva de mener, oppfordrer AUF-lederen.

Støre tar ikke selvkritikk

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier til NRK at teksten i forskriften ikke er noe Ap «vender tommelen ned for». Men han vil ikke gå med på at Ap ikke gjorde nok for asylbarna da de styrte asylpolitikken i åtte år.

Jonas Gahr Støre

AVVISER: Jonas Gahr Støre går ikke med på at Ap har vært passive.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Nei, jeg er ikke innstilt på å ta selvkritikk på det. Det er ikke enkelt å finne den rette balansen. Jeg mener at vi arbeidet hardt for det. Dette er politikk i utvikling, og derfor har jeg sagt at den enigheten som KrF og Venstre har fått med regjeringen om en forskriftsendring, den sier ikke Ap nei til. Men det er fortsatt mange uklarheter rundt praktiseringen av den, sier Støre.

– Har dere vært passive i debatten?

– Jeg oppfatter ikke det. Jeg mener at vi har søkt samarbeid med de andre partiene om hvordan Norge, som et av verdens rikeste land, kan ta sin del av ansvaret, sier Støre.

– Vi har fremmet forslag om kvoteflyktninger, det ble nedstemt. Vi har fremmet forslag om en Syria-milliard som også inneholdt mottak av kvoteflyktninger, det ble nedstemt. Vi har vært opptatt av å ta imot også skadde flyktninger, det ble nedstemt. Så jeg kan ikke gå med på at vi har vært passive, fortsetter han.

AUF vil ha 3000 kvoteflyktninger

Etter regjeringens budsjettforhandlinger med KrF og Venstre, ligger det an til at Norge skal ta imot 2120 kvoteflyktninger i 2015. Det er tusen mer enn de rødgrønne tok imot i 2013.

AUF krever at Norge skal ta imot enda flere, og ber moderpartiet bli med på kravet om 3000 kvoteflyktninger neste år. Men Støre kvier seg for å love noe.

– Jeg vil ikke låse meg til ett tall, men jeg mener at vi kan ta imot flere enn det vi gjør i dag, sier han.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger