AUF starter kronerulling til Utøya

– Gjennom dugnad skal Utøya bygges opp igjen, sa AUF-leder Eskil Pedersen. Investor Petter Stordalen startet kronerullinga med 5 millioner kroner.

Eskil Pedersen og Petter stordalen

Petter Stordalen og Eskil Pedersen på Youngstorget i Oslo.

Foto: Camilla Wernersen / NRK

Raymond Johansen og Eskil Pedersen

Raymond Johansen og Eskil Pedersen.

Foto: Camilla Wernersen / NRK
Blomster utenfor AUFs kontor

Blomster utenfor AUFs kontor.

Foto: Camilla Wernersen / NRK
Randi Bøeng var tilskuer på AUFs pressekonferanse

Randi Bøeng møtte opp på Youngstorget

Foto: Camilla Wernersen / NRK
Kaltham alexander Lie

Kaltham Alexander Lie var tilskuer under AUFs pressekonferanse.

Foto: Camilla Wernersen / NRK

– Først har jeg lyst til å si at det er en tid for alt. Vi er fortsatt i dyp sorg. Mange av våre venner er borte, og vi og de pårørende venter fortsatt på informasjon. Vi er fortsatt i sjokk, sa AUF-leder, Eskil Pedersen.

Et hundretalls skuelyste møtte opp ved den blomstersmykkede fontena på Youngstorget ved for å høre hvordan AUF ser for seg framtida på sommerleiren.

Bevare det tradisjonelle

– Vi vil bevare det tradisjonelle som vi kjenner Utøya, men den skal bli ny. Vi vet ikke konkret hvordan det skal bygges ut.

Pedersen sier det er for tidlig og snakke om hva konkret som skal gjøres, og hvor mye det vil koste totalt, men oppfordrer hver og en av oss til å bidra.

– I denne situasjonen sender vi en klar melding: Vi skal ta Utøya tilbake. Angrepet på Utøya og AUF var et angrep på oss alle. Men Utøya skal fortsatt være vår øy, sa han videre.

– Utøya har vokst til å bli et symbol på demokrati og engasjement. Mange føler et behov for å gjøre noe, og ved dugnad skal Utøya bygges opp. Vi er glade for at Petter Stordalen bidrar med fem millioner kroner til gjenoppbygging, sa Pedersen.

AUF-lederen fremfører trofast budskapet som har blitt gjentatt mange ganger om det åpne, tolerante samfunnet og engasjementet som skal bestå, men på spørsmål fra en svensk journalist om hvordan han selv holder ut, snubler han litt i ordene og flakker med blikket før han fortsetter det samme budskapet.

– Øya er "istykkerskutt"

Investor Petter Stordalen sier han tror det vil koste mellom 15 og 20 millioner kroner totalt å gjenbygge øya. Ifølge han er øya "istykkerskutt".

– Dette handler ikke om politikk. Jeg ville ha gitt penger uansett parti, sa Stordalen.

Partisekretær i Arbeiderpartiet, Raymond Johansen, holdt også et innlegg mot slutten av pressekonferansen. Han takket for støtten i den vanskelige tida. Han oppfordret pressen om å la ofre og pårørende få fred.

– Flere pårørende har bedt om å komme til Utøya, og vi ønsker å gjøre det mulig for dem. Men Utøya er et åsted, og mange ting må klargjøres før vi kan dra dit, sa Johansen.

Lot tårene trille

Randi Bøeng møtte opp på Youngstorget for å høre innleggene.

– Jeg er fantastisk stolt av statsministeren og AUF, sier hun til NRK.no.

Hun har tidligere jobbet i LO-huset, og lot tårene trille under talen til Eksil Pdersen foran blomsterfontena.

Kaltham Alexander Lie var også blant de mange fremmøtte.

– Dette har skjedd med oss alle. Jeg synes politikerne i Norge gjør en fantastisk jobb, men er redd for at dette er starten på en hets mot innvandrere og muslimer. Norske politikere gjør en kjempejobb, men lurer på hva som skjer videre.

Spurte Petter om å være initiativtaker

Hedda Foss Five

Hedda Foss Five.

Foto: Anette Dotseth Stensholt / NRK

Ordfører kandidat Hedda Foss Five (AP) spurte tirsdag Stordalen om han kunne støtte AUF.

– Petter er fetteren min, og jeg tenkte på han da jeg hørte at AUF skulle ha en skikkelig dugnad. Jeg hadde håpet at han kunne være initativtaker.

Five sier hun har fått signaler om så massive ødeleggelser at alt på Utøya er ubrukelig.

– Det synet som vil møte pårørende på Utøya, slik vi har fått signaler om at det ser ut nå, vil gjøre vondt verre. Det haster å få bygget opp Utøya igjen.

ALT OM TERRORANGREPET PÅ NORGE

Fredag ble AUFs årlige sommerleir på Utøya i Buskerud forvandlet fra paradis til et helvete da en mann i falsk politiuniform skjøt og drepte 68 personer uten nåde.

Flere er fortsatt savnet etter massedrapet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger