Hopp til innhold

AUF-Mani: – Trump bør nektes innreise til Norge

AUF-leder Mani Hussaini er født i Syria, og frykter det gjør at han rammes av USAs innreiseforbud. Nå tar ungdomspolitikeren til orde for at Donald Trump bør nektes inngang til Norge.

Mani Hussaini

NEKTES? Mani Hussaini (AUF) er født i Syria. Han mener sannsynligheten er stor for at han er blant dem som nå ikke får innreise til USA.

Foto: Kristoffer Klunk / AUF

– Hvis vi skal følge logikken hans, så mener jeg at han er et fare for vårt demokrati og de vestlige verdiene. Da kan Norge si at Trump ikke er velkommen i Norge, sier Hussaini og viser til at lederen for det britiske arbeiderpartiet har tatt til orde for det samme.

Laster Twitter-innhold

Den amerikanske presidentens omstridte presidentordre (se faktaboks) om flyktninger og immigranter har ført til sterke reaksjoner verden over.

– Ble ikke kvitt syrisk statsborgerskap

Millioner av mennesker nektes nå innreise til USA. Mani Hussaini tror hans fødested, Syria, gjør at også han er én av dem.

Trump har blant annet innført et innreiseforbud på 90 dager for personer fra sju muslimske land, deriblant Syria.

Hussaini er norsk statsborger og har norsk pass. Han forteller at han har forsøkt å fjerne sitt syriske statsborgerskap, men at beskjeden fra den syriske ambassaden er at det ikke er mulig.

– Så det er sannsynlig at jeg ikke hadde kommet inn i USA nå, sier han til NRK.

– Strider med vestlige verdier

AUF-lederen sier at han har tenkt lenge på hvordan man skal reagere på Trumps presidentordre. Det er særlig to ord han står igjen med: Farlig og teit.

Farlig, fordi det øker motsetningene mellom mennesker, religioner og land. Teit, fordi det blant annet fører til at en ungdomspolitiker fra Norge nå tviler på om han er velkommen i USA.

– Jeg har bodd i Norge i 18 år og er ungdomspolitiker. Jeg bruker all min tid på at samfunnet skal bli bedre, og så sier lederen for det mektigste demokratiet i verden at «du kan ikke komme inn». Det er bare teit, sier Hussaini og fortsetter:

– Det er ikke tvil om at den linja Trump fører er i strid med vestlige verdier, som sier at alle mennesker er like mye verdt, uavhengig av hvordan man ser ut, hva man tror på og hvor man er født.

Unge Høyre: – Hull i hodet

Ifølge Hussaini bør altså norske myndigheter svare med et innreiseforbud mot Trump.

Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise kaller forslaget «noe av det tåpeligste» han har hørt på lenge.

– Jeg er ingen tilhenger av Trump, for å si det forsiktig, men å skulle nekte USAs president innreise til Norge er rett og slett hull i hodet, sier han.

– Med eller uten Trump er USA vår nærmeste allierte. At et lite land som Norge skulle legge seg ut med USA på den måten, ville ha kastet Norge ut i en utenriks- og sikkerhetspolitisk usikkerhet av dimensjoner.

Også FpUs formann, Bjørn-Kristian Svendsrud, mener Manis forslag vil gjøre vondt verre.

– Det vil egentlig ikke resultere i stort annet enn mindre internasjonal innflytelse for Norge, noe Norge er lite tjent med.

AKTUELT NÅ