Hopp til innhold

Åttedobling av kinesere på norske hoteller

På åtte år har det vært en åttedobling i antall turister fra Kina på norske hoteller. Alt tyder på at den kraftige veksten kommer til å fortsette.

Turistbusser

POPULÆRT: Turistbusser ved Frammuseet på Bygdøynes i Oslo. Ifølge Innovasjon Norge er kineserne veldig kulturinteresserte og besøker museer og attraksjoner som få andre.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Antallet utenlandske overnattinger på norske hoteller har økt med 24,2 prosent siden 2008, men økningen fra Kina er på hele 728 prosent, skriver Dagens Næringsliv, som viser til tall fra Statistisk sentralbyrå.

Tror på vekst

– Vi tror veksten blir like sterk i 2017 som den var i 2016, sier reiselivsdirektør Bente Bratland Holm i Innovasjon Norge.

Bente Bratland Holm

VEKST: Bente Bratland Holm i Innovasjon Norge tror det vil komme flere kinesiske turister framover.

Foto: Visit Oslo

I fjor var veksten på om lag 40 prosent.

Kinesere legger også igjen mer penger enn andre nasjonaliteter. De bruker i gjennomsnitt 8.130 kroner per døgn, hvorav 1.760 kroner går til kjøp av varer og tjenester, ifølge en rapport fra Menon Business Economics.

Til sammenligning bruker turister fra andre steder i Asia 4410 kroner i gjennomsnitt per døgn, bare litt over halvparten av hva en kineser bruker. Tallene inkluderer overnatting, transport, servering, opplevelser og shopping. Tyske turister legger igjen minst, sammen med turister fra Nederland, Norge og resten av Skandinavia.

Besøker flere attraksjoner

Bente Bratland Holm forteller at kinesere også i større grad enn andre turister besøker museer og attraksjoner.

Etter at forholdet mellom Norge og Kina i desember ble normalisert i desember, har flere i reiselivet nå tro på at strømmen av kinesiske turister vil øke ytterligere, og at turistsesongen forlenges.

– Vi regner med at 2017 blir et enda bedre år. Men som alle vet så er det veldig fullt i fjordene allerede i høysesongen så vi må jobbe for å få til sesongutvidelse, uttalte salgssjef ved Union Hotell i Geiranger, Tone Nordvik, i desember.

I 2016 foretok kinesiske turister 120 millioner utenlandsreiser, ifølge China National Tourism Administration. Halvparten drar på pakketurer, men den individuelle turismen øker.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ