Hopp til innhold

Ny lov skal få asylsøkerne raskere ut av landet

Asylsøkere uten krav til opphold må raskere ut av landet. Det sa statsminister Erna Solberg da de nye hurtigtiltakene ble presentert i dag.

Erna Solberg

Statsminister Erna Solberg og justisminister Anders Anundsen møter de parlamentariske lederne i Stortinget. Utenriksminister Børge Brende t.v.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Statsminister Erna Solberg (H) legger fredag fram en lovproposisjon som skal sikre at asylsøkere med opphold i Russland ikke får sine søknader realitetsbehandlet i Norge.

Dermed kan de sendes ut av landet raskt. Loven skal etter planen tre i kraft allerede neste uke.

– Dagens utlendingslov er ikke laget for situasjonen vi er oppe i i dag. Til det vil alt gå for sakte. Vi ønsker å få til et system der vi får lovhjemmel for å ikke realitetsbehandle søknader fra personer som har hatt opphold i Russland, og returnere dem raskt. For å få dette til, må vi gjøre endringer i utlendingsloven, sier Solberg.

– Dette er et hastetiltak som kommer i tillegg til de andre tiltakene vi har diskutert, understreker statsministeren. Lovendringer er vanligvis ikke hastetiltak, det er derfor ikke naturlig at dette punktet kommer inn i forhandlingene på Stortinget.

Statsminister Erna Solberg hadde i dag invitert de parlamentariske
lederne til et møte på Stortinget. Der informerte hun om nye asyltiltak som krever hurtigbehandling.

De første ut neste uke

– Jeg har bedt de parlamentariske lederne tilrettelegge for en ekstraordinær hurtig lovbehandling i neste uke. Slik at vi kan få lovforslaget raskt behandlet, raskt begynne å behandle saker som jeg oppfatter at det politiske Norge ønsker at vi skal gjøre.

Statsminister Erna Solberg la vekt på ønsket om å raskt kunne skille de som har behov for beskyttelse fra dem som ikke har behov. Hun håper å komme i gang med de nye instruksene allerede fredag om en uke slik at man fortløpende kan starte med å returnere folk tilbake til Russland.

– Vi har en returavtale med Russland som vi forutsetter at de forholder seg til, sier Solberg.

Håp om kraftig reduksjon i antall asylsøkere

Både Erna Solberg og justisminister Anders Anundsen (Frp) la vekt på at storparten av dem som hadde kommet over grensen ved Storskog de siste dagene vil kunne bli sendt tilbake. Den viktigste årsakene til dette er at nesten ingen av asylsøkerne er syrere.

Se pressebriefen her: Statsminister Erna Solberg

Russland hevder asylsøkere villeder om norgesplaner

– Noen av disse utenlandske borgerne skjuler eller gir villedende opplysninger om det egentlige formålet med reisen til Russland når de søker om visum ved russiske utenriksstasjoner, og ved ankomst lar de være å informere grense- og utlendingsmyndighetene om sine planer om å reise til andre land for å søke asyl.

Det kommer fram i en skriftlig redegjørelse ambassaden har sendt NTB.

Det er deler av svaret på hvorfor russiske myndigheter tilsynelatende lar store mengder asylsøkere, blant annet fra Afghanistan, Irak og Syria, bruke Russland som transittland på vei til den norske grensestasjonen på Storskog i Finnmark.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ