Hopp til innhold

Asylsøkere går til sak mot Norge

En gruppe asylsøkere som er blitt tvangsreturnerte fra Norge til Hellas, går nå til sak mot Utlendingsnemnda og staten med krav om erstatning.

Asylsøkere sultestreiker i Hellas

Asylsøkere i Hellas sultestreiket i februar for å få oppholdstillatelse i landet. (Illustrasjonsbilde)

Foto: ARIS MESSINIS / Afp

Menneskerettsdomstolen har slått fast at asylsøkeres menneskerettigheter systematisk blir krenket i Hellas.

Likevel sendte Norge 360 asylsøkere tilbake dit. Nå kommer søksmålene mot Norge.

asylsøkere streiker i Aten

Norge burde visst at asylsøkere ikke ble godt behandlet i Hellas. Disse sultestreiker etter å ha bodd i telt i flere måneder.

Foto: YIORGOS KARAHALIS / Reuters

– Norge har returnert en lang rekke personer til Hellas, selv om de burde ha visst, og vi mener at de sannsynligvis visste, at forholdene der ikke var tilrådelige for retur. Dette er noe Norge nå rett og slett må rydde opp i, sier juridisk rådgiver Andreas Furuseth i NOAS, den norske organisasjonen for asylsøkere.

Hente tilbake

Da dommen kom i oktober 2010, stoppet Utlendingsnemnda (UNE) retur av asylsøkere til Hellas.

Arild Humlen

Advokat Arild Humlen fører asylsøkernes sak for retten.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Asylsøkernes advokat, Arild Humlen, søker nå en avklaring på hvorvidt Norge har en forpliktelse til å ta tilbake de som er uttransportert til Hellas.

– Det må også avklares om Norge har en slik forpliktelse, slik jeg mener de har, sier han.

Erstatning

SVs Heikki Holmås mener asylsøkerne må få erstatning , og flere partier i Stortinget mener at regjeringen må hente dem tilbake til Norge .

– En annen ting som må avklares, er hvilken erstatning Norge må betale på grunn av disse krenkelsene som de beviselig har begått, sier Humlem.

Det er foreløpig en gruppe på tre asylsøkere som står bak søksmålet, men Humlen forteller at det jobbes med å samle sammen noen flere.

– Vi vil jo prøve å koordinere og organisere dette slik at vi får en testgruppe, og prøver en pilotsak-tilnærming. Dersom vi får medhold, vil dette få betydning for alle, sier han.

AKTUELT NÅ