Hopp til innhold

Asylsøkere angret - dro rett tilbake til Russland

Mye tyder på at det i Russland nå gis informasjon til migranter om at alle får asyl i Norge, sier UDI. Denne uken kom det kom det afghanske asylsøkere over grensen fra Russland som dro rett tilbake.

Afghanske asylsøkere som kom fra Russland dro denne uken tilbake til Russland igjen. Grunnen var at de tilfeldig fikk vite at de risikerte å bli sendt til Afghanistan hvis de fikk avslag på asyl i Norge.

Norske utlendingsmyndigheter tror nå at det gis informasjon på russisk side om at alle som vil kan få beskyttelse i Norge.

Vinteren er i anmarsj, men strømmen av asylsøkere fra Russland er like stor. I går kom det 137 asylsøkere over Storskog i Finmark. Om lag halvparten av dem som nå kommer er afghanere. Det kommer også mange fra Irak.

Men for to dager siden skjedde det noe spesielt på grensen. Tre afghanere som søkte asyl i Norge, ombestemte seg.

– Det var tre afghanere som skulle til å søke asyl, men de ombestemte seg og ønsket ikke å få saken sin behandlet i Norge. Fordi de fant ut at det kunne innebære at de ville bli returnert til Kabul og Afghanistan. Det sier Vesna Curk, fungerende avdelingsdirektør i asylavdelingen i Utlendingsdirektoratet til NRK.

Afghanske asylsøkere trakk asylsøknad og reiste tilbake

Her ved Storskog snudde afghanske asylsøkere

Foto: Tormod Strand / NRK

Dro på sykkel tilbake til Russland

De tre dro på sykkel tilbake til Russland. Denne hendelsen, og annen informasjon, gjør at norske utlendingsmyndigheter nå tror at det gis informasjon på russisk side om at alle som vil kan få beskyttelse i Norge.

– Det virker som om de sitter på annen informasjon som peker i retning av at alle får asyl og beskyttelse i Norge, sier Vesna Curk.

De fleste voksne enslige menn fra Afghanistan får i dag avslag på sine asylsøknader i Norge, ifølge UDI.

Men noe tyder på at det blant afghanere i Russland spres en annen historie. Derfor har UDI nå gått ut i sosiale medier som Twitter, og på engelske forklart: Afghanske voksne som kommer fra Russland til Norge risikerer retur til Afghanistan hvis de søker asyl i Norge.

UDI bruker sosiale medier for å stoppe migranter

For regjeringen er dette et viktig budskap å sende ut nå. Målet er å få ned tallet på asylsøkere fra Russland.

– Hvis personer som nå har opphold og arbeid i Russland nå drar til Norge fordi de tror at de får en bedre velferdssituasjon så kan de altså oppleve at de nå blir sendt hjem til sitt eget hjemland. Da mister de jo også sin oppholdstillatelse i Russland fordi Russland ikke vil ta imot dem. Det vil jo være trist for den enkelte, sier statssekretær i Justisdepartementet Jøran Kallmyr (Frp).

Kallmyr sier utlendingsmyndighetene nå skal intensivere bruken av sosiale medier for å informere migranter som tenker å bruke den arktiske ruten inn i Schengen, det vil si over den norsk-russiske grensen i nord.

AKTUELT NÅ