Asylsøker (14) satt i glattcelle: – Hjerteskjærende

Et masseslagsmål ved transittmottaket på Hvalstad endte med at en 14 år gammel gutt ble satt i glattcelle. Skulle aldri ha skjedd, innrømmer politiet nå.

Ingrid Margrethe Bølgen Halvorsen

Ingrid Halvorsen mener at asylbarna ofte blir røft behandlet, trass i at de er spesielt utsatte. Hun er verge for flere av dem.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

– Jeg ble først veldig overrasket, så ble jeg redd og så ble jeg sint, forteller guttens verge, Ingrid Halvorsen, til NRK.

Hun ble oppringt av Hvalstad asylmottak en høstmorgen i fjor, etter at den afghanske 14-åringen, i forbindelse med et masseslagsmål var blitt hentet av politiet og satt i glattcelle.

Hvalstad transittmottak

Det er kun 15-18 åringer som skal bo på Hvalstad transittmottak, men 14-åringen ble først etter denne hendelsen overflyttet til omsorgshjem under Barnevernet.

Foto: NRK

Politiet ble flere ganger tilkalt 25. september, etter meldinger om slagsmål ved mottaket. Rundt halv elleve pågrep politiet seks personer. Senere ble ytterligere tre pågrepet, blant dem den 14 år gamle afghaneren.

Politiet: – Sikkerhetsmessige hensyn

Ut på kvelden var situasjonen blitt «uoversiktlig» og «ute av kontroll» forklarer politiinspektør Morten Reppen ved Asker og Bærum politidistrikt.

Gutten ble ikke nødvendigvis hørt dersom han sa at han er 14, fordi alderen ofte er uklar når det gjelder asylsøkere, ifølge politiinspektøren.

– Når det er sagt, så tror jeg nok her at det har vært en vurdering av sikkerhetsmessige hensyn der og da for å få orden på stedet, som har gått foran å sjekke ut identitet og alder, sier Reppen til NRK.

Han gjør det likevel klart at den unge gutten aldri skulle vært satt på glattcelle, og beklager at det skjedde. Barn, særlig de under 15 år skal som hovedregel ikke settes på glattcelle. 14-åringen slapp ut rundt klokken tre om natten, etter en firefinger-test.

– I det øyeblikket det ble klart for meg, som hadde det påtalemessige ansvaret den natten, at vi satt med en 14-åring i arrest, så ble han umiddelbart løslatt og kjørt tilbake, forklarer Reppen.

«Man kan ikke låse meg inne»

Etter guttens erfaringer fra et liv på flukt med traumer, fryktet vergen for konsekvensene av å stenge den unge gutten inne i en celle. Hun karakteriserer hendelsen som hjerteskjærende, og mener den har retraumatisert gutten.

Ingrid Margrethe Bølgen Halvorsen

Guttens verge, Ingrid Halvorsen, mener at afghaneren ble retraumatisert av å bli stengt inne i arresten.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

– Du vet at jeg har sittet i containere i dagevis. Jeg har vært innestengt i rom. Man kan ikke låse meg inne, jeg liker ikke det, sa 14-åringen ifølge Halvorsen etter fengslingen.

Vergen forteller at folk på stedet sa at den afghanske gutten ikke tok del i slagsmålet. NRK får verken bekreftet eller avkreftet dette fra ledelsen på Hvalstad.

– Når politiet blir tilkalt og ankommer gjør de sine egne vurderinger, uavhengig hva enkelte ansatte på mottaket, eller andre måtte mene, sier Tellef Grønlie, mottaksleder på transittmottaket denne kvelden.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger