Hopp til innhold

Asylforhandlinger: Frp vil ikke vike en tomme

STORTINGET (NRK): Frp avviser å fire på noen av de 15 innstrammingene de er blitt enige med Høyre om. Samtidig vil de utelukke integrering som tema i asylforhandlingene.

Harald Tom Nesvik (Frp) med dokumenter under armen. I bakgrunnen Trond Helleland

HASTER: Harald T. Nesvik (Frp) er lite innstilt på å inngå kompromisser når det gjelder de 15 forslagene Frp og Høyre har blitt enige om. (arkivfoto).

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Når de åtte parlamentariske lederne på Stortinget møtes i ettermiddag har samtlige med seg sine partiers forslag til hvordan asylveksten skal håndteres.

Liten kompromissvilje

I dokumentmappa til Høyres Trond Helleland og Fremskrittspartiets Harald T. Nesvik ligger forslagene de to regjeringspartiene ble enige om mandag.

– Vi håper på full tilslutning for alle de 15 forslagene vi allerede har fremmet. Så vil vi gjennomgå de andre partiene sine forslag slik at vi kan se om man kan skaffe flertall for andre ting også, sier Nesvik.

– Er det aktuelt å gå inn i forhandlinger om noen av de 15, eventuelt fire på noen av kravene?

– Nei, de 15 forslagene er 15 forslag som vi ønsker tilslutning til.

– Du sier at dere ønsker det, men i en forhandling, er dere åpne for å gi og ta og inngå kompromisser?

– Det er ikke snakk om å drive og jobbe fram og tilbake inn i forslag på hvordan man gjør det. Hvis alle mener det de har sagt om at det er viktig å få på plass innstramminger raskt, så er det viktig at man vedtar effektive og gode forslag. Disse 15 forslagene er det, svarer Nesvik.

Vurderer andre forslag

Frp-politikeren understreker samtidig at de er åpne for å diskutere ytterligere innstramningsforslag fra de andre partiene.

Venstre har blant annet foreslått å behovsprøve innkvartering av asylsøkere slik at ikke alle får rett til kost og losji, mens Ap og Sp går inn for luftbro fra Kirkenes og strakstiltak for å styrke kapasiteten ved grensestasjonen på Storskog.

– Er det noen av forslagene som har fått deg til å tenke «jøss, det var en god idé, det bør vi gjøre»?

– Det ville jeg i så fall ikke sagt her og nå, men nå vi setter oss ned med de andre partiene. Vi har en gjennomgang nå allerede knyttet til innholdet i forslagene slik at vi får dem vurdert, sier Nesvik.

Konflikt

Han en samtidig tydelig på at integreringsforslag ikke bør være tema når de åtte partiene samles.

– Nå er det viktig at vi konsentrerer oss om innstrammingsbiten, og så får vi jobbe på en annen måte knyttet til integrering, sier Nesvik.

Men det er slettes ikke sikkert at støttepartiene KrF og Venstre går med på det. De avviser at samtalene om et asylforlik kun skal dreie seg om innstramminger.

Sentrumspartiene viser også til at det første regjeringen bør gjøre er å gjennomføre de innstrammingstiltakene de allerede har fått flertall for gjennom samarbeidsavtalen fra 2013.