Hopp til innhold

Asylbråket i Stortinget: – Det er en veldig anspent situasjon

STORTINGET (NRK): Kontrollkomiteens behandling av asylbarnsaken skaper muggen stemning. Per Olaf Lundteigen (Sp) har aldri opplevd et dårligere samarbeidsklima.

Abid Raja stå inntil en stolpe, en meter bortenfor står Per Olaf Lundteigen og ser mot ham

ANSTRENGT: Abid Raja anklager de rødgrønne for politisk spill, mens Per Olaf Lundteigen mener Stortinget har krav på å vite om justisministeren forsøkte å forhandle seg til tillit. Bildet er fra desember i fjor.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Det er ikke tvil om at både KrF og Venstre føler ubehag i denne saken, sier Lundteigen etter at Ap, SV og Sp tirsdag sørget for at kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget krever at Anders Anundsen svarer på om han forsøkte å påvirke utfallet av kontrollsaken mot ham.

– Politisk spill fra de rødgrønne

Etter at statsråden nektet å svare på Lundteigens første brev, kommer det nå et nytt fra kontrollkomiteen: Stemmer det at justisministeren tilbød KrF og Venstre ny behandling av asylsøknadene til lengeværende barn i bytte mot at de droppet mistillit og sterk kritikk?

– Det er et dårlig klima i komiteen fordi vi her spør om informasjon, som vi ikke får, og da må vi presse på. Slik skal det ikke være. En statsråd skal være ærlig, sier Lundteigen.

Han karakteriserer situasjonen som anspent, og sier at han aldri har opplevd dårligere stemning i komiteen.

Justisminister Anders Anundsen

INGEN MISTILLIT: I februar møtte Anundsen til åpen høring om asylbarna. Ap og SV konkluderte med at han hadde brutt opplysningsplikten overfor Stortinget, men verken KrF eller Venstre sa seg enige i mistillit.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

For samarbeidspartiene liker dårlig at de rødgrønne går videre med denne saken. Ifølge Abid Raja har ikke kontrollkomiteen noe med å spørre om hva Anundsen sa til hvem under de betente asylforhandlingene.

– Nå er vi over på det jeg vil karakterisere som partipolitisk spill, sier Venstre-politikeren.

Raja vil ikke svare

Selv vil han ikke svare på om det stemmer at han og resten av Venstres stortingsgruppe ble informert om den hemmelige asylavtalen Anundsen skal ha forsøkt å inngå.

– Det som er spørsmålet til behandling her, er hva kontrollkomiteens funksjon er. Og kontrollkomiteens funksjon er å sjekke om statsråden har gitt korrekte opplysninger til Stortinget og om han følger opp de vedtak Stortinget har fattet. Hvem som har snakket med hvem til enhver tid, det er ikke noe som vedrører kontrollkomiteen, svarer Raja og påpeker at han har et møte han må rekke.

– Hvorfor vil du ikke svare på spørsmålet?

– Jeg har svart på spørsmålet veldig presist. Jeg har fortalt alt som vedrører kontroll- og konstitusjonskomiteen. Komiteen har ingen hjemmel til å kreve svar fra partilederne om hva de forhandlet om, sier han og haster videre.

Mener offentligheten har rett på svar

Jette Christensen i Arbeiderpartiet avviser påstandene om partipolitisk spill.

– Forhandlinger mellom partier foregår hele tiden. Men det er ikke en del av politikkens vesen at en statsråd førsøker å forhandle seg til tillit og påvirke utfallet av en sak i kontrollkomiteen. Ap, SV og Sp mener Stortinget og offentligheten har krav på å få vite om påstandene stemmer.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger