Astrid Marie donerte bort morens organer: – Gir trøst at det reddet flere liv

Astrid Marie Liland sa ja til organdonasjon da moren døde etter hjerneblødning for fire år siden. Avgjørelsen reddet fem liv.

Astrid Marie Liland

VANSKELIG VALG: 27 år gamle Astrid Marie Liland synes det var vanskelig å si ja til å donere bort sin avdøde mors organer. – Jeg prøvde å tenke på hva hun ville svart hvis hun var i live, sier hun.

Foto: Privat

Astrid Marie Liland

Astrid Marie Liland var kjent med organdonasjon, ettersom en venninne av henne hadde donert bort organene til sin avdøde mann.

Foto: Privat

Klokken fire på natten ble Astrid Marie Liland vekket av tanten sin, før de i full fart kjørte gjennom folketomme gater til sykehuset i Bodø. Moren hennes hadde fått intense hodesmerter, før hun falt om.

– De innså raskt på sykehuset at det var en veldig stor hjerneblødning, og det var ikke mye de kunne gjøre for å redde livet hennes, forteller hun.

Hun ble tatt med inn i rommet der moren lå, koblet til en maskin.

– Jeg begynte å tenke på organdonasjon, og tok det selv opp med sykepleierne.

En venninne av henne hadde donert bort organene til sin avdøde mann tidligere. Hun var derfor kjent med i hvilke situasjoner organdonasjon kunne gjennomføres.

Ante ikke hva moren mente

Som NRK nylig skrev, er organkøen rekordlang. Samtidig åpner et lovforslag, som nå er til behandling i Helse- og omsorgskomiteen, for at kun én pårørende er nok til å si nei til organdonasjon.

Selv måtte Liland gå noen runder med seg selv, før hun sa ja. Hun ante ikke hva moren selv hadde tenkt om å være donor.

– Jeg prøvde å tenke ut hva hun ville ha sagt hvis hun var i live. Hun var veldig sjenerøs, og ville at andre skulle ha det bra. Jeg tenkte at det her hadde hun nok stått for. Da var det enkelt.

Familien rundt lot det være opp til henne, og sa de støttet henne uansett.

– Det var godt at ikke flere skulle blande seg inn i beslutningen, sier hun.

– Jeg prøvde å tenke ut hva hun ville ha sagt hvis hun var i live. Hun var veldig sjenerøs, og ville at andre skulle ha det bra. Jeg tenkte at det her hadde hun nok stått for. Da var det enkelt

Astrid Marie Liland

– Stor trøst

Hun kjenner flere som har fått organer, og ser hva det har gjort for dem og for deres familie.

– Det har vært en stor trøst å vite at donasjonen har bidratt til at andre mennesker har fått et fint liv, og ikke minst at deres familie har fått beholde sine kjære.

Etter at beslutningen var tatt, begynte legene å jobbe på spreng for å redde andre liv.

– Mange har sikkert ventet i flere år på en telefon fra sykehuset. Midt i alt sammen var det kult at legene satte i gang for dem som ventet på et organ. Det var utrolig å tenke på, at midt i min egen sorg, så fikk flere mennesker et nytt liv, sier Liland.

– Det har vært en stor trøst å vite at donasjonen har bidratt til at andre mennesker har fått et fint liv.

Astrid Marie Liland

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger