Hopp til innhold

EU og Storbritannia i strid om AstraZeneca-vaksiner

EU-kommisjonen krever at vaksineprodusenten AstraZeneca oppfyller avtalene om leveranser av vaksiner ved hjelp av fabrikker utenfor EU.

Thumbnail for 'First AstraZeneca COVID-19 vaccines arrive at UK hospital'

FORSINKET: AstraZeneca har varslet EU om at leveransene i første kvartal kan bli 60 prosent lavere.

Foto: Thomson Reuters

EU og Storbritannia er på kollisjonskurs om hvem som skal få vaksiner som AstraZeneca har produsert i Storbritannia, skriver The Guardian.

EUs helsekommissær Stella Kyriakides avviste onsdag AstraZenecas argumentet om at selskapet var kontraktforpliktet til å levere vaksiner til Storbritannia først.

– Vi avviser logikken om at først til mølla får først malt. Det gjelder kanskje i en slakterbutikk, men ikke i våre kontrakter og avanserte kjøpsavtale, sier Kyriakides.

Selskapet er blitt sterkt kritisert av EU etter å ha varslet et kutt i leveransene til EU med 60 prosent i første kvartal.

Kuttene skyldes produksjonsproblemer ved selskapets fabrikk i Belgia.

Norge ligger an til å få nærmere 1 million doser mindre enn forespeilet, og vaksineutrullingen i Norge kan bli flere måneder forsinket.

Nå sier kilder i EU til AFP at de forventer at selskapet leverer vaksinedoser fra sin fabrikk i Storbritannia.

– Forventer vi at de britiske fabrikkene leverer doser? Svaret er ja, sa en av tjenestemennene, som ikke kan navngis, på en pressebrifing i Brussel onsdag.

Møte med AstraZeneca

EU-kommisjonen hadde onsdag kveld et møte med AstraZeneca om vaksinedistribusjon i Europa.

Tidligere i dag ble det først meldt at AstraZeneca ikke ville delta i møtet, men det fant likevel sted.

Etter møtet skrev helsekommissær Kyriakides på Twitter at møtet hadde foregått i en «konstruktiv tone».

– Vi beklager mangelen på klarhet om leveringsplanene og krever en klar plan fra AstraZeneca for rask levering av de vaksinene som vi har bestilt for levering i første kvartal, skriver hun.

Vurderer meldeplikt

EU vurderer nå meldeplikt på eksport av vaksiner fra fabrikker i Europa, slik at EU kan få fullt innsyn i om vaksinedoser selges til andre land utenfor kontinentet.

– Vi selger ikke noe til høystbydende. Vi jobber med å utvikle en vaksine, og gjør det non-profit under hele pandemien. Vi tjener ingen penger på vaksinen. Prisen på vår vaksine er lav, og den dekker de utgiftene vi har i forbindelse med produksjon og utvikling. Det er ikke riktig at vi selger vaksine fra Europa til andre land, det er helt feil, sier direktør Jacob Lund ved AstraZenecas Stockholm-kontor til NRK.

gdcKSNOBmDw

KREVER FLERE SVAR: EUs helsekommissær Stella Kyriakides krever flere svar om hvorfor vaksineleveransene er forsinket.

Foto: John Thys / AP

Avviser Storbritannia-eksport

Ifølge et intervju med AstraZeneca-toppsjef Pascal Soriot i den italienske avisen La Republicca, blir britene nå prioritert fordi de signerte kjøpsavtale med AstraZeneca 3 måneder før EU.

Dette har ført til en mistanke om at doser ment for EU, nå havner i Storbritannia isteden.

– Vi gjort mange avtaler med ulike land og regioner. Vi har bygd opp ulike leveransekjeder basert på avtalene vi har inngått. Det har vi gjort for å dele risiko med de vi inngår avtale med. Det er klart at det blir ingen optimal situasjon om man begynner med eksportrestriksjoner, sier Lund.

– Er det doser fra EU som også går til Storbritannia?

– Nei. Hele situasjonen er at vi har problemer med å få ut tilstrekkelig mange doser fra fabrikken som inngår i produksjonskjeden i Europa. Det er en lang og komplisert prosess, en biologisk prosess når vi fremstiller vaksinen, som tar flere måneder.

– Opplever dere en grad av mistillit nå fra EU kommisjonen og noen land?

– Jeg tror det er viktig at vi kan fortsette å ha en så konstruktiv dialog som mulig. Det er mindre enn et år siden vi hørte om viruset. Vi har på den tiden fått godkjent vaksiner i Europa også, og det er egentlig en helt fantastisk at man på kort tid har lyktes med det.

– Så ingen grad av mistillit?

– Vil ikke kommentere det annet enn at vi forsøker å ha en så konstruktiv dialog som mulig for å løse de utfordringene som er.

qmBYyaBCKPQ

86 år gamle Jenny Holland får AstraZeneca-vaksinen i Midfields i England, 25 januar 2021.

Foto: POOL / Reuters

– Forstår ikke hvor tallene kommer fra

Den tyske avisen Handelsblatt hevdet tidligere i uka at AstraZenecas vaksine bare er 8 prosent effektiv i eldre over 65 år. Også disse opplysningene avviser Lund.

– Jeg forstår ikke hvor de tallene kommer fra. Det er jo en enorm diskreditering av legemiddelmyndighetene i Storbritannia som har godkjent vår vaksine for alle over 18 år. Jeg tror ikke noen kan tenke seg at de skulle gjort det om effektiviteten bare var 8 prosent for de over 65.

– Men det er vel et poeng at dere i liten grad har testet vaksinen på eldre?

– Det stemmer. Vi har begrensede data i denne aldersgruppen og jobber med å få inn mere data.

– Regner du det som selvsagt at det europeiske legemiddelbyrået EMA vil godkjenne deres vaksine også for eldre aldersgrupper?

– Det er opp til EMA. Jeg tror ikke vi kan regne noe for selvsagt akkurat nå. De skal gjøre en vitenskapelig og grundig vurdering av effekt og sikkerhet i tråd med vanlig praksis.

AKTUELT NÅ