Hopp til innhold

Raser mot UD

Åsne Seierstad gir Utenriksdepartementet strykkarakter. Hun mener de ignorerer menneskerettighetsbrudd i nabolandet vårt.

Politkovskaja
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

- Det er helt absurd at dette foregår i vårt naboland og Putin er fullt klar over dette. Han har aldri kommentert noe i forhold til brudd på menneskerettigheter som foregår i Tsjetsjenia, sier Åsne Seierstad.

Seierstad mener norske myndigheter ikke har løftet en finger for Tsjetsjenia, og gir regjeringens utenrikspolitikk  strykkarakter på dette feltet.

Les også: Stoltenbergs karakterbok

-Burde holdt seg ved kjøkkenbenken

Dette var Tsjetsjenias president Ramzan Kadyrovs kommentar da journalist Anna Politkovskaia ble drept i fjor høst.

- La dem snakke, hun burde forblitt ved kjøkkenbenken og tatt seg av barna sine. Ingen hører på henne. Vi lytter til henne som vi lytter til eventyr, sa presidenten i et intervju med Åsne Seierstad. Kadyrov var en av de mistenkte etter drapet på journalisten.

Legger ned barnehjem

Åsne har møtt presidenten flere ganger. Hun utfordret ham med å spørre hvorfor han har lagt ned alle barnehjem i den krigsherjede regionen. Da svarte han at alle i Tsjetsjenia har slektninger, og at det er en skam og ikke ta seg av sine.

Åsne har gått gatelangs i Grozny og sett hvordan gatebarna lider under dette.

- En elektrisk benk er yndlings- torturinstrumentet hans. Helt tilfeldig kan folk for eksempel plukkes ut på bussen fra markedet. De må bli med Kadyrovs menn og mange blir torturert i flere timer. Sikkerhetsfolkene må vise presidenten at de gjør noe, sier Åsne Seierstad.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ